Előfizetés

Az ITM szerint kevesebben mennek gimnáziumba, mint technikumba, de ez nem teljesen igaz

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.05.05. 14:01

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az Oktatási Hivatal adatai szerint gimnáziumokba idén összesen 37,2 ezren nyertek felvételt, technikumokba 35,5 ezren.
Előremutatónak nevezte az idei középfokú felvételi eredményeit az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős államtitkára, melyek szerint a nyolcadikosok 41 százaléka technikumokban tanul tovább, gimnáziumban pedig a diákok 34 százaléka. Pölöskei Gáborné szerdán az M1-en azt is elmondta, 3-4 évvel ezelőtt még fordított volt ez az arány. Az Oktatási Hivatal (OH) adatai szerint technikumokba idén 35 486-an, négy vagy öt osztályos gimnáziumokba 29 501-en nyertek felvételt. Ez megfelel a Pölöskei Gáborné által említett arányoknak. Csakhogy az államtitkár azt nem említette, hogy léteznek hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok is: az OH statisztikái szerint előbbibe 4604-en, utóbbiba 3114-en felvételiztek idén sikeresen. Vagyis a gimnáziumokba idén felvételt nyert diákok száma összesen 37 219, ami még mindig több, mint a technikumokban továbbtanulók száma. Az OH adatai alapján az az állítás sem felel meg a valóságnak, hogy most változtak volna az arányok a nyolcadikosok körében. Három éve, a 2017/2018-as tanévben a nyolcadikosok 36,59 százaléka tanult tovább gimnáziumban, s 38,43 százalékuk szakgimnáziumban (2020 előtt még szakgimnáziumok voltak a mostani technikumok). A 2016/2017-es tanévben is hasonló volt az arány, 36,43 százalék és 38,02 százalék a szakgimnáziumok javára, ha nem számoljuk bele a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba felvett tanulók számát. 

Így cseleznék ki Orbánék a ferencvárosi "Fudan-népszavazást"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.05. 13:44

Fotó: Snøhetta/ZOA Studio
A kormányfő utasításba adta Palkovics Lászlónak, hogy rajzolják át a projektet úgy, hogy az önkormányzati területeket ne érintsen.
A Budapest Diákváros, valamint a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges részt úgy kell lehatárolni a Déli Városkapu Fejlesztési Program területétől, hogy a kínai intézmény „megvalósításához szükséges fejlesztési terület kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje”

– mondja ki egy kedd este közzétett kormányhatározat.

Mindez azért fontos fejlemény, mert eddig arról szóltak a hírek, hogy érintett terület egy része a főváros és a IX. kerület tulajdona. Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina egyértelműen jelezte: nem járulnak hozzá a Fudan-projekthez. Ferencváros polgármestere azt is kilátásba helyezte, kész népszavazást kezdeményezni a kérdésben. Ugyanakkor a rendeletről hírt adó hvg.hu megjegyzi, nem tudni, hogyan rajzolják át ennek a döntésnek megfelelően a beruházás térképét.  A Fudan Egyetemmel kapcsolatos vitákról korábban már lapunk is több alkalommal beszámolt, amelyről ide és ide kattintva olvashatnak bővebb részleteket.

Müller Cecília: Már az orosz vakcinára is lehet időpontot foglalni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.05. 12:57

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Az indiai mutáns egyelőre nem jelent meg Magyarországon, de már több környező országban is felbukkant.
Változatlanul a legfontosabb feladatunk, hogy a fertőződést elkerüljük

- erről beszélt szokásos napi fellépésén az országos tisztifőorvos. Müller Cecília azt mondta, Magyarországon elsősorban a brit mutáns fertőz, az indiai verziót még nem azonosították, noha több környező országban azonosították jelenlétét. Ám egyelőre úgy tűnik, nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a brit verzió. Hangsúlyozta, továbbra is a harmadik hullám leszálló ágában vagyunk. Felhívta arra is a figyelmet, hogy aki három hónapon belül fertőződött meg annak "nem ellenjavallt" ebben az időszakban felvennie az oltást. Akinél gyengén zajlik le a megbetegedést, annak nem olyan erős a védelme, mint azoknál, akik az oltással szerezték azt meg.      Szólt arról is, hogy a hétfői nappal elkezdődtek a háziorvosok oltási munkájának kifizetése. 1305 mintegy 92 millió forintban - ez átlagban 70 ezer forintot jelent - ezeket utalják. Később természetesen az áprilisra eső díjazást is ugyanúgy megkapják az érintettek.   Jelezte, egyelőre nincs elég információ arról, szükséges-e a harmadik oltás. A gyártók folyamatosan figyelik a védettség idejét.  Müller Cecília megjegyezte, még mindig nem tudunk megfelelően kezet mosni, mivel sokszor a "kézhát és a hüvelykujj is kimarad." 
Azt is közölte, szerdától lehet időpontot foglalni a Szputnyik vakcináról az EESZT rendszerében.

Az RTL Klub kérdésére elmondta, országosan stagnál a szennyvizekben mért koronavírus-örökítőanyag koncentráció, ám néhol süllyed, néhol csökken. A szakember biztatónak nevezte a helyzetet, amely ugyanakkor törékeny.  Azok a fiatalok is regisztrálhatnak oltásra, akik átestek a koronavíruson. Ha valaki azt nem éri el, akkor korábban is jelezheti ebbéli igényét, de csak akkor hívják be, ha betöltötte a 16. életévét.

Több érettségiző kimaradhat a 16-18 évesek oltásából

A tervek szerint a jövő hét második felében kezdődhet meg a 16-18 éves korosztály beoltása a Pfizer-vakcinával – egyebek mellett erről is beszélt Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. A fiatalokat és szüleiket arra kérik, péntekig regisztráljanak az oltásra, mert később csak érvényes regisztrációval tudnak időpontot foglalni. A 16 és 17 éveseknek az oltás időpontjára szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük. Müller Cecília elmondta azt is, aki csak a közeljövőben lesz 16 éves, az is regisztrálhat, de behívni csak akkor fogják, miután már betöltötte 16. életévét. A kormányzati tájékoztató oldalon arra is felhívták a figyelmet, hogy az a 18 év alatti, aki már korábban regisztrált, de csak most vált jogosulttá arra, annak újból szükséges regisztrálnia, mivel a korábbi feliratkozását az április 30-a előtti adatkezelési tájékoztató szerint törölni kellett. A középiskolások, érettségizők oltása korábban is többször szóba került, Orbán Viktor miniszterelnök már januárban arról beszélt, megfontolják, hogy az érettségizőket és tanáraikat előre hozzák-e az oltási rendben. A diákok esetében erre végül nem került sor. Múlt héten pedig az hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján, a 16-18 évesek oltását azért helyezték át a május 10-től kezdődő hétre, hogy a most hétfőn kezdődött írásbeli érettségi vizsgákat ne zavarják meg. Arról viszont még nem esett szó, mi lesz azokkal a középiskolásokkal, akik már a 19. életévüket is betöltötték, ők részt vehetnek-e a jövő héten kezdődő Pfizer-vakcinás oltási kampányban. Egy édesanya a Népszavának azt mondta, fia most márciusban lett 18 éves, de több érettségiző osztálytársa már 19 éves is elmúlt. Érdeklődtünk az Emberi Erőforrások Minisztériumánál és a Koronavírus Tájékoztató Központnál, de érdemi tájékoztatást az ügyben nem kaptunk. Egyelőre úgy tűnik, a 18 évesnél idősebb középiskolások ebből az oltási kampányból kimaradnak, akik regisztráltak, a felnőtt lakosság többi részével együtt kell kivárniuk a sorukat. 

Gődény György ellen javasolhatott vádemelést a rendőrség

Az eseményen az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője arról is beszélt, rémhírterjesztés miatt vádemelést javasol a rendőrség egy ún. "vírusszkeptikus" ellen. Egyikük nagy nyilvánosság előtt olyan cikket publikált, amelyben a maszkviseléssel és a koronavírus-járvány veszélyességével szemben fogalmazott meg állításokat. Gál Kristóf ugyan nem nevezte meg az ügy gyanúsítottját, de az MTI úgy értesült, Gődény György az eljárás érintettje.