Előfizetés

1145 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, meghalt 98 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.09. 09:55

Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Kórházban 3353 embert ápolnak, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen.
Vasárnap reggelre 1145 új fertőzöttet regisztráltak,  ezzel a járvány kezdete óta összesen 791 709-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 602-re emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal. A gyógyultak száma jelenleg 568 329, az aktív fertőzöttek száma pedig 194 778-re csökkent. 3353 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen.
Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 288 641, közülük 2 488 118-an már a második oltásukat is megkapták. Eddig több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta azt. Jelenleg az online időpontfoglalóban Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokra lehet jelentkezni. Péntek éjfélkor lezárult a 16-18 évesek regisztrációja a jövő heti oltáshoz, több mint 84 ezer fiatal regisztrált, számukra is napokon belül megnyílik az online időpontfoglaló, amelyről külön tájékoztatást fognak adni. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást.

Magának fizetheti a PCR-tesztet az, aki oltás nélkül menne halasztható műtétre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.08. 19:00

Fotó: CRYPTOGRAPHER
Részletezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, milyen feltételekkel lehet kórházba menni, amikor majd újraindulnak a halasztható műtétek és a rehabilitáció.
Újraindulnak május 13-tól az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, a betegek felvételének feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezzenek vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszteredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkeznek – jelentette be pénteken Kásler Miklós. A Telex megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát a szabályozás részleteiről, a válaszból pedig kiderült: aki nem oltatja be magát, az a saját költségére kérhet PCR-tesztet és gyorstesztet. Akinek megvan a védettségi igazolása, annak nem szükséges tesztet végeztetnie - erősítették meg.
Kapcsolódó
Jövő csütörtökön újraindulhatnak a tervezett műtétek

Bródy János díjat kapott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.08. 17:47

Fotó: Népszava
Az Európai Hazafi Díjat Ujhelyi István európai parlamenti képviselő és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója alapította.
Bródy János kapta idén az Európai Hazafi Díjat – közölte Ujhelyi István Facebook-oldalán. A díjat két évvel ezelőtt Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója alapította. Az elismerést idén a járványhelyzet miatt online adták át.
Az idén 75. születésnapját ünneplő Bródy János az első díjazott a sorban, tavaly a pandémia miatt kellett elhalasztani az átadást. Ujhelyi az online eseményen azt mondta: ezt az elismerést minden évben olyan ember kapja, aki kiemelkedően sokat tesz Magyarország uniós tagságának megőrzéséért és az európai értékek hazai képviseletéért. Bródy János megtiszteltetésnek nevezte, hogy elsőként ő vehette át ezt az elismerést. Mint mondta: Szent István óta minden nemes és nagy történelmi magyar személyiség az európai kultúrához és közösséghez akart tartozni.
– Történelmünk nem mindig úgy alakult, hogy ez az összetartozás nyilvánvalóvá vált. Az Európai Unió a megoldás a legtöbb nyomasztó történelmi emlékre, amely ebben az országban még mindig fájdalmasan létezik. A határok nélküli Európa képes a magyar kultúra részeit egyesíteni, az átjárást biztosítani. Azt, hogy a magyar kultúra összekapcsolódhasson és ezt politikai határok többet el ne válasszák

– fogalmazott az előadóművész.

Bródy elmesélte, hogy amikor 2003-ban az akkori kormány aláírta az uniós csatlakozási szerződést, akkor úgy gondolta, hogy ebben az új világban érdemes új életeket is teremteni. Nem egészen egy év múlva, még a hivatalos 2004-es EU-csatlakozás napja előtt megszületett legkisebb fia, Máté. Az előadóművész leszögezte, hogy minden olyan törekvés, amely az európai értékközösségtől távolítja az országot, számára szomorú és elfogadhatatlan. Közölték, hogy az elismerést ezután minden évben a május 9-i Európa Napon, illetve ahhoz kapcsolódóan adják majd át újra az alapítók.