Előfizetés

Fellélegezhet a világ, becsapódott végre a kínai rakéta

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.09. 09:47

Fotó: AFP
Sokáig bizonytalan volt, hogy hol landolnak a Hosszú Menetelés 5B nevű hordozórakéta darabjai.
Az Indiai-óceánba csapódtak vasárnap hajnalban a Hosszú Menetelés 5B nevű hordozórakéta darabjai a kínai állami média közlése szerint. A kínai űrkutatási hivatalra hivatkozva hozzátették, hogy az űreszköz jelentős része a Föld légkörébe érve elégett. A koordináták alapján a becsapódás helyszínét Indiától és Srí Lankától délnyugatra határozták meg. Korábban attól tartottak, hogy a rakéta darabjai lakott területre zuhannak.  A Global Times kínai napilap kínai űripari illetékeseket idézve szerdán arról írt, hogy nincs ok a pánikra a rakéta visszatérése miatt. "A legtöbb törmelék el fog égni a légkörbe visszatérve (...), csak egy nagyon kicsi részük eshet a földre, valószínűleg távol lakott területtől, vagy az óceánba" - idézte a lap Vang Jan-ant, a Aerospace Knowledge szakfolyóirat főszerkesztőjét. A hordozórakétával Kína április 29-én juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, a Tian-he-t (Mennyei Harmónia), ám később az irányítóközpont elvesztette az ellenőrzést felette.

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.08. 20:07

Fotó: Népszava
Négytalálatos szelvény 29 volt ezen a héten.
A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:  Nyerőszámok:
  • 3 (három)
  • 28 (huszonnyolc)
  • 62 (hatvankettő)
  • 76 (hetvenhat)
  • 90 (kilencven)
Joker: 762162 A Szerencsejáték Zrt. honlapja szerint ezen a héten nem volt telitalálatos szelvény az ötös lottón, négytalálatosból viszont volt 29.

Napos, kellemes idő várható vasárnap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.08. 18:44

Fotó: Béres Márton / Népszava
A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között várható.
Vasárnap hajnalban a hőmérséklet jellemzően 1 és 7 fok között alakul, de a szélvédett, fagyzugos részeken gyenge fagy is lehet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.
Napközben jobbára derült, napos, száraz időre számíthatunk, helyenként fátyolfelhőkkel. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül, elsősorban az Észak-Dunántúlon időnként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között várható.