Előfizetés

Ombudsmanhoz fordul Szél, mert alapjogsértőnek tartja a műtétre várók fizetős tesztelését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.11. 11:37
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A független országgyűlési képviselő szerint sok esetben már most is régóta késnek a beavatkozások, de a tesztek fizetőssé tételével félő, hogy további csúszás várható.
„Alapjogsértőnek tartom a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordultam az ügyben! Fatális következményekkel járhat kvázi fizetőssé tenni a tb-ellátáson belül végzett műtéteket bárki számára is” – írta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a Facebookon. Korábban a Népszava is megírta, hogy magának kell kifizetnie a PCR-tesztet annak a páciensnek, aki oltás nélkül menne halasztható műtétre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma akkor azt közölte a lappal, hogy akinek van védettségi igazolványa, annak nem szükséges tesztet végeztetnie. De azoknak sem kell a zsebükbe nyúlniuk, akiket egészségi állapotuk miatt nem lehetett beoltani. Szél azzal folytatja a témában íródott (keddi) bejegyzését, hogy „sok esetben amúgy is régóta késik a beavatkozás, de ha most még tovább halogatják, mert nem tudják kifizetni a több tízezer forintos teszteket, az az egészségi állapot újabb romlását okozhatja”. Ráadásul több százezren is lehetnek azok a hátrányos helyzetű településen élők, akik nem is kapnak megfelelő felvilágosítást és technikai segítséget az oltásra való jelentkezéshez. Nem segíteni kellene inkább ott?” – tette fel a kérdést a politikus. Szél Bernadett arra is kitért, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos az egynapos beavatkozások februári újraindulásakor még úgy nyilatkozott, hogy mivel a beavatkozás előtt a páciensnek előírt PCR-teszt járványvédelmi szempontból létfontosságú, nehogy bevigye az intézménybe a fertőzést, ezért a teszt ingyenes. „Nem sarcolni kell, hanem segíteni” – zárta a bejegyzést Szél Bernadett.

Meghalt 99 Covid-beteg, 493 új fertőzöttet regisztráltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.11. 09:38

Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Jelenleg 3282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük még 379-en vannak lélegeztetőgépen.
Kedd reggelig 493 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 792 879-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 99 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 792-re emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal. A gyógyultak száma már 583 802, az aktív fertőzötteké pedig 180 285-re csökkent. Jelenleg 3282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 379-en vannak lélegeztetőgépen.
Mindeddig 4 346 089 embert oltottak be, közülük 2 530 147-enmár a második oltásukat is megkapták. Több mint 4,9 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta azt. A regisztrált 16-18 évesek szerdáig foglalhatnak időpontot eeszt.gov.hu oldalon az oltásra, amely e hét csütörtök és jövő hét kedd között lesz Pfizer-vakcinával. Jelenleg a 18 év feletti regisztráltak továbbra is Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokra tudnak jelentkezni. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást. Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeznek.

Okosút lesz az M2-es Dunakeszinél

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.11. 08:02

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Dinamikus forgalomirányítási berendezéseket kap a gyorsforgalmi út fővároshoz közeli szakasza.
Okosút lesz az M2-es Dunakeszinél, dinamikus forgalomirányítási berendezéseket szerelnek majd fel a gyorsforgalmi út főváros közeli szakaszán, amelyekkel csökkenthetők a torlódások – írta a Magyar Nemzet kedden. A kivitelezési tervek elkészítésére kiírt nyílt közbeszerzés már megjelent az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében, a tendernyertes feladata lesz az M2-esen az M0-s és Dunakeszi dél forgalmi csomópontja között a dinamikus forgalomirányítás bevezetéséhez szükséges útépítési, vízépítési, forgalomtechnikai és egyéb kapcsolódó feladatok megtervezése. A dinamikus forgalomirányítás lényege, hogy a távoli irányítóközpontban valós időben értesülnek az adott útszakasz forgalmi állapotáról, és a rendelkezésre álló eszközökkel igyekeznek beavatkozni az esetleges torlódások elkerülése érdekében – mondta a lapnak Borsos Attila, a győri Széchenyi Egyetem docense, aki a közutak tervezésének biztonsági hatásával és modellezési lehetőségeivel foglalkozik. Az érintett, Dunakeszi mellett elhaladó útszakaszon átjárás lehetséges másik, párhuzamos útvonal felé, ezért a forgalomirányítók változó jelzésképű táblák – valójában nagy méretű kijelzők – segítségével tudathatják a járművezetőkkel, hogy érdemes elkerülni ezt vagy azt az útirányt. Nyugat-Európában működnek automatikus forgalomszabályozó rendszerek is, amelyek az úttest aszfaltrétegébe épített érzékelők segítségével mérik a forgalom sűrűségét, ami alapján módosítják az ajánlott haladási sebességet a kihelyezett változó jelzésképű táblákon. A gyorsforgalmi utak mentén Magyarországon is számos szakaszon működik már tesztüzemben a C-Roads szolgáltatás, amely a forgalmi irányítás üzeneteit nemcsak információs táblákon, hanem az arra képes járművek fedélzeti berendezésein is képes megjeleníteni – írta a lap.