egészségügy;kórház;Kásler Miklós;reform;

2021-05-15 06:41:12

Kásler kórházbezárásokra készül a járvány alatt?

A kiszivárgott levélben keddig kérik az egészségügyi szakmai kollégiumok vezetőitől, hogy írják meg a területükön mekkora egészségügyi kapacitásra lenne szükség, a meglévő szolgáltatóhelyekből mennyit lehet bezárni.

A hírt, és a hozzátartozó levelet Kunetz Zsombor tette közzé a közösségi portálon, amit a 444.hu szúrt ki.

A levél szerint erre Kásler Miklósnak "az egészségügyi rendszer átalakításának hosszútávú tervéhez" van szüksége. A levelet, amelyben szoros határidővel, keddig kérik a javaslatokat Kollár Lajos, a miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke írta a tagozatvezetőknek. Ebben arra várnak választ, hogy az érinettek szerint mennyi ágyra, rendelőre, kórházra van szükség az országban. A leveleket május 18-án délelőtt 10 óráig várja a minisztérium.

Mint emlékezetes: az egészségügy átalakítása tavaly tavasszal került napirendre, a kormány több tagja – köztük maga a miniszterelnök – is jelezte, hogy nekilátnak a rendszer megújításának. A készülődésnek vannak is látható jelei: Kásler Miklós humánminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter különböző, a rendszer átalakítását előkészítő bizottságokat hoztak létre. Sőt, Pintér sorra fogadta már az ágazat érdek- és szakmai szövetségeinek vezetőit, továbbá mintegy 350 milliós megbízást adott a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadó cégnek, hogy készítsen elemzést arról, miként lehetne javítani a magyar egészségügy hatékonyságát.

Ez a cég korábban a szlovák kormány megbízására készített hasonló javaslatot. Abban egyebek mellett azt ígérték, hogy húsz százalékkal is nőhet a szlovák rendszer hatékonysága és akár 30 százalékos minőségjavulást érhetnek el a közszolgáltatásokban. Az ezen alapuló szlovák egészségügyi reformtervet – noha az ottani ellenzék pártjai is támogatták –, a gyakorlatban még nem tesztelték.

A BCG által Magyarországnak készítendő koncepcióját noha az nyár végére elkészült, és át is adták Pintér Sándornak, azóta sem hozták nyilvánosságra.