Előfizetés

Szinkronúszás: highlight kűrben bronzérmes a magyar válogatott

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.15. 10:15

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Először szereztek érmet szinkronúszásban világversenyen.
A magyar válogatott bronzérmes lett a szinkronúszók highlight kűrjében a budapesti vizes Európa-bajnokság szombati versenynapján a Duna Arénában. A magyar csapat Barta Niké, Csilling Katalin, Farkas Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina, Regényi Adelin, Rényi Luca, Szabó Anna összeállításban indult, és a retró korszakot idézve Bonnie Tyler Holding out for a hero című számára mutatta be gyakorlatát, amelyre 79,1000 pontot kapott. A válogatott először nyert érmet szinkronúszásban világversenyen.
A világbajnokságon 2019-ben debütáló highlightban 2 perc 30 másodpercük van a csapatoknak, hogy bemutassák gyakorlatukat, amelyekben sokkal inkább az akrobatikus, látványosabb, közönségszórakoztatóbb, kevésbé művészi elemek szerepelnek. Két éve a hetedik helyen végzett a magyar csapat a kvangdzsui vizes világbajnokságon. Akkor az Apáthy Anna, Dávid Janka, Di Franco Alice, Farkas Dóra, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hungler Szabina, Kassai Kamilla, Szabó Anna, Teravágimov Virág összetételű alakulat 77,5667 pontot kapott a gyakorlatára, amivel csak a thaiföldieket tudta megelőzni a mezőnyből. A világbajnoki címet 2019-ben Ukrajna legjobbjai érdemelték ki, akik a budapesti Eb-n favoritként nagy fölénnyel győztek, 95,3000 pontot gyűjtve. A vb-hez hasonlatosan a Duna Arénában is második fehéroroszok kűrje 86,5667 pontot ért. 
A sporttörténelmi siker elérése után a csapatkapitány Rényi Luca nyilatkozott.
"Leírhatatlan az az érzés, amit most mindannyian átélünk, hogy érmesek lehetünk egy Európa-bajnokságon. Rengeteg munkát végeztünk, köszönet illet mindenkit, akik lehetővé tették, hogy a lezárások alatt is edzhessünk, mert ez rendkívül sokat jelentett ennek a csapatnak"

- mondta.

Hozzátette: a harmadik helyük értékét igazából a pontszám adja. "Az kifejezetten magas a mi csapatunk szempontjából, ami nagyszerű visszajelzés és hatalmas lökést jelent a jövőre nézve. Nem szabad elfelejteni, hogy a lányok fele 2004-es vagy 2005-ös születésű, és vannak 2003-asok, azaz a többség még utánpótláskorú. Ha továbbra is együtt maradunk, a sok közös készülés folyamán eljuthatunk oda, hogy a csapatversenyben is komolyabb eredményeket érhetünk el a következő években" - nyilatkozta a csapatkapitány.

Eredmények:

Szinkronúszás, highlight kűr, Európa-bajnok:      Ukrajna (Mariana Alekszijiva, Vladiszlava Alekszijiva, Marta Fegyina, Veronika Hrisko, Anna Noszova, Katerina Reznik, Anasztaszija Szavcsuk, Alina Sinkarenko, Kszenia Szidorenko, Jelizaveta Jahno) 95,3000 pont 2. Fehéroroszország 86,5667 3. MAGYARORSZÁG (Barta Niké, Csilling Katalin, Farkas Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina, Regényi Adelin, Rényi Luca, Szabó Anna) 79,1000 

Kapcsolódó
Olasz Anna ezüstérmes 10 kilométeren

NHL: Covid-alapszakasz után a Stanleyért

Vas András
Publikálás dátuma
2021.05.15. 10:00

Fotó: COLORADO AVALANCHE TWITTER OLDALA
Semmi sem úgy történt az észak-amerikai profi jégkorongligában, ahogy szokott, és ez így lesz majd a rájátszásban is.
Rendhagyó alapszakasz után szokatlan befejezést hoz az észak-amerikai jégkorong-bajnokság koronavírus sújtotta 2020-21-es idénye: magyar idő szerint vasárnap hajnalban a Washington-Boston keleti rangadóval megkezdőik a rájátszás, ugyanakkor az északi – kanadai – csoportban még szerdáig nyüstölik egymást a klubok, hogy a Covid miatt elhalasztott mérkőzéseket pótolják, s letudják végre az amúgy is 82 helyett 56 meccsesre csonkított alapszakasz végét. Mely nemcsak a rövidebb szezon, hanem az erre az idényre kitalált lebonyolítás miatt is különlegesnek számított: a járványveszély csökkentése miatt a klubok csak saját csoportbeli riválisaikkal játszottak unos-untalan, ráadásul az eredeti besorolás is megváltozott, ugyanis a szigorú kanadai koronavírus-rendelkezések miatt a juharleveles egyleteket különvették, akik mindezidáig át sem lépték a déli határt, s ez így is marad a csoportdöntők végéig.
Az új lebonyolítás persze átrajzolta az erőviszonyokat, az északi és a keleti csoport mezőnye sokkal durvábbnak bizonyult a délinél és a nyugatinál, nem véletlen, hogy éppen utóbbiakból került ki az alapszakasz-, vagyis Elnök-kupa győztese, illetve a három legtöbb pontot szerző csapat.

 Igaz, a ligaelsőnek befutó nyugati Coloradót – több rendes játékiős győzelmével előzte a Vegast – a normál lebonyolításnál is az esélyesek közé sorolták, cseppet sem mellékesen az Avalanche lőtte a legtöbb gólt, köszönhetően a kanadai táblázaton – ahol a gólokat és az asszisztokat összesítik – Top10-es Nathan MacKinnonnak és Mikko Rantanennek. A Stanley-kupa felé vezető úton azonban komoly akadályt jelenthet a denverieknek a Vegas, mely a legtöbb meccset nyerte az idényben – a Minnesota ellen kellene folytatnia szériáját –, de már az első körben a két évvel ezelőtti bajnok St. Louis sem lesz könnyű menet. Annál nagyobb meglepetést keltett délen a Carolina sikere, hiszen csoportjába került a két tavalyi nagydöntős, ám a címvédő Tampa láthatóan nem bírta el legjobbja, Nyikita Kucserov hiányát, aki csípőműtétje miatt kihagyta a teljes alapszakaszt – a playoffra viszont visszatérhet –, míg a Dallas erősen megsínylette a járványt, halasztott meccsek tömkelegével kezdte a szezont, s a rengeteg sérült miatt végül a rájátszásról is lemaradt. Bejutott viszont a sokáig a liga lúzerének tartott, ám mostanság mind egységesebbnek tűnő Florida – éppen a Tampával meccsel majd -, illetve, ha vért izzadva, de a Nashville is. A két durvább csoport közül a keletiben végül a végre sérülésmentes szezont maga mögött tudó, s így legszebb napjaira emlékeztető Sidney Crosby vezette Pittsburgh örülhetett, ám a Penguinsnek igencsak kemény dió lehet a playoffos csoportsiker: elsőként a betonvédelmet felvonultató New York Islanders vár rá, utána pedig a három évvel ezelőtti bajnok Washington és a mindig favorit Boston párharcának győztesét kellene legyűrnie. Noha a kanadaiak elhúzzák az alapszakasz végét, a nagy kérdések már eldőltek Északon, ahol az elmúlt években bivallyá erősített Toronto behúzta a csoportgyőzelmet. Ennek ellenére nem lehetnek nyugodtak a Maple Leafs szurkolói, hiszen ugyan az 51 mérkőzésen 41 találatot jegyző – s így gólkirály – Auston Matthews ihletett formában játszik, Torontóban hiába vélték az elmúlt években többször is elérhetőnek a Stanley-kupát, a gárda immár 54 éve, 1967 óta hiába ácsingózik utána.  
Az első lépést az utolsó kanadai győztes – ez sem ma volt, 1993-ban -, amúgy rekordbajnok Montreal ellen teheti meg a Maple Leafs, melyre továbbjutása esetén a papírforma alapján a Winnipeg ellen készülő Edmonton várhat.

És egyben Connor McDavid, aki a megkurtított szezonban is képes volt száz pont fölé jutni: 33 gólja mellett 71 passzt is kiosztott, 1,89 pontot átlagolt meccsenként, ami tényleg űrprodukció, korábban csak Wayne Gretzky – edmontoni elődje… -, illetve Mario Lemieux, vagyis a liga két valaha volt legnagyobbja volt képes hasonlóra. Azaz már az északi bajnoki címéért vért kell izzadni, s utána jöhet a másik három csoportgyőztes: a sorsolásnál az alapszakaszbeli produkció rangsorol, így még a nagydöntősöket is szinte lehetetlen megtippelni, nemhogy azt, ki emelheti fel a Stanley-kupát július elején.

Giro d’Italia: „Attila, Magyarország ostora”

Favero-Fürjész Judit Éva (Milánó)
Publikálás dátuma
2021.05.14. 20:55

Fotó: DARIO BELINGHERI / AFP
Az olasz média egybehangzóan történelmi eseményként említi, hogy a Groupama–FDJ 22 éves csömöri kerékpárosára került a rózsaszín trikó a Giro d'Italián.
A Gazetta dello Sporttól kezdve, a La Repubblicán át a Corriere della Seráig, az olasz média egybehangzóan történelmi eseményként említi, hogy Valter Attila az első magyar kerékpáros, aki a rózsaszín trikót viselheti a Giro d’Italia több, mint 100 éves történetében. Annyira nagy volt ez a meglepetés, hogy például az olasz RAI televízió élő közvetítésében Francesco Pancani tudósító sokáig a befutó után a Giro egyik nagy esélyesének, Remco Evenepoelnak „ítélte” az első helyet. Ezzel szemben az olasz Eurosport közvetítője, Riccardo Magrini már az utolsó emelkedőn, amikor úgy tűnt a nagyok elmennek, látta, hogy Attila képes tartani az ütemet: nézzék Valtert, nem adja fel, fenomenális - kiáltotta. A befutó után hozzátette: „már megmutatta mit tud, és örülök, hogy a Girón van lehetősége érvényesülni, egy újabb fiatal, akihez nagy reményeket fűzünk.” Az olasz riporter és volt kerékpáros híres arról, hogy becenevet ad a kerékpárosoknak, főleg a kimagaslóbb tehetségeket illeti meg ezzel a kiváltsággal. Valter Attilát már a tavalyi Giro d’Italián is „Magyarország ostorának” nevezte. Hozzá kell tenni, hogy nemcsak a hun király miatt jött létre ez az asszociáció, hanem egy 80-as évekbeli híres olasz komédia miatt is, amelynek címe „Attila, Isten ostora”. Nemcsak Magrini, de más lapok is átvették ezt a metaforát; a Tuttobiciweb „a Giro új királyának” nevezte, míg a Corriere della Sera azt írta: „Attila, Csömör ostora az unokáinak is mesélni fogja, hogy pénteken rózsaszínben tekert.”
Több online szaklap részletesen bemutatta a fiatal kerékpárost, a Fanpage például így írt róla: „Valter a rózsaszín trikót annak köszönheti, hogy figyelemmel és ravaszon tekerte végig a szakaszt: mindig a legjobbak között maradt, anélkül, hogy bármiféle hasztalan szökésben kezdene. Ezáltal szinte veterán kerékpárosként mutatkozott be a Girón, annak ellenére, hogy nagyon fiatal és csak igazán 2020-ban mutatkozott be a profi mezőnyben, amikor megnyerte a Tour de Hongrie-t. Olaszország a tavalyi Girón figyelt fel rá, amikor az utolsó előtti szakaszon, Sestriere-ben, a nehéz hegyi hajrában 9. lett.” Mit várnak az olasz lapok a Girón Valter Attilától? A La Repubblica így írt: „bár Egan Bernal, Daniel Martin, Giulio Ciccone és az egyre meggyőzőbb Remco Evenepoel kezdik meghatározni a Giro hierarchiáját, egyelőre Valter Attila mindenkit maga után sorakoztat fel a ranglistán”. A Fanpage nagy lehetőséget lát a magyar kerékpárosban: „gyors, van ereje a hosszú szakaszokra, jártas a hegymászásban, megvan minden ahhoz, hogy felvegye a versenyt a nagy nevekkel bármely országúti kerékpárversenyen.” Általánosságban az olaszok abban reménykednek, hogy találnak végre egy Valterhez hasonló tehetséget, aki át tudja venni Vincenzo Nibali helyét a Grand Tourokon. A pénteki 7. szakaszon a sprintbefutót Caleb Ewan nyerte, az összetett élmezőnye nem változott, Valter továbbra is 11 másodperccel vezet a második Evenepoel előtt.