váltó;bronzérem;nyíltvízi úszás;vizes eb;

2021-05-15 16:15:11

Nyíltvízi úszásban bronzérmes lett a magyar váltó a vizes Eb-n

A budapesti vizes Eb-n ez már a harmadik dobogós helyezésünk.

Bronzérmet nyert a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar váltó a nyíltvízi úszók szombati 5 kilométeres csapatversenyében a budapesti vizes Európa-bajnokságon. Az aranyérem az olasz kvartetté lett a hat induló közül, melyek mindegyikét két női és két férfi úszó alkotta.

A Rohács Réka és Betlehem Dávid mellett a női 10 kilométer ezüstérmesét, Olasz Annát és a két rövidebbik férfi távon negyedik és ötödik helyezett Rasovszky Kristófot is felvonultató négyesből a Lupa-tavon rendezett viadalon Rohács kezdett, aki hatodikként teljesítette a rá eső 1250 méteres szakaszt. Őt Olasz váltotta a vízben, és ugyanabban a pozícióban, de a bollyal együtt érkezett a váltóponthoz, ahonnan a magyar csapat harmadik tagjaként a 17 éves Betlehem Dávid, a teljes mezőny legfiatalabbja rajtolt el.

Ragyogóan teljesített, felhozta a harmadik helyre a magyar váltót, amelynek befejező embere, Rasovszky hatalmas csatát vívott német és francia riválisával az éremért, miközben az olaszok utolsó úszója már behozhatatlan előnnyel vezetett a trió előtt. Végül Rasovszky német vetélytársától öt tized másodperccel elmaradva, de két tizeddel a francia előtt harmadikként csapott a célba.

Rohács Réka az M4 Sportnak azt nyilatkozta: az volt a feladata, hogy tapadjon a többiekre, ez sikerült is, minden tőle telhetőt megtett.  Olasz Anna szerint az egész csapat kitett magáért, maximális teljesítményt nyújtott, és elérte dobogós célját. Betlehem Dávid arról beszélt, hogy neki mennie kellett a többiekkel, ennek megfelelően úszott. Rasovszky Kristóf pedig kitért rá, hogy világversenyes aranyai után a Lupa-tavon is érmet akart, és bár az egyéni számokban ez nem jött össze neki, a váltó utolsó embereként mindent megpróbált, és meglett a bronz.

Ez a magyarok harmadik érme a mostani Eb-n. Csütörtökön ugyancsak nyíltvízi úszásban Olasz Anna második lett 10 kilométeren, szombat délelőtt pedig harmadikként végzett a magyar válogatott a szinkronúszók highlight kűrjében, a Duna Arénában.