Előfizetés

Nyíltvízi úszásban bronzérmes lett a magyar váltó a vizes Eb-n

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.15. 16:15

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A budapesti vizes Eb-n ez már a harmadik dobogós helyezésünk.
Bronzérmet nyert a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar váltó a nyíltvízi úszók szombati 5 kilométeres csapatversenyében a budapesti vizes Európa-bajnokságon. Az aranyérem az olasz kvartetté lett a hat induló közül, melyek mindegyikét két női és két férfi úszó alkotta. A Rohács Réka és Betlehem Dávid mellett a női 10 kilométer ezüstérmesét, Olasz Annát és a két rövidebbik férfi távon negyedik és ötödik helyezett Rasovszky Kristófot is felvonultató négyesből a Lupa-tavon rendezett viadalon Rohács kezdett, aki hatodikként teljesítette a rá eső 1250 méteres szakaszt. Őt Olasz váltotta a vízben, és ugyanabban a pozícióban, de a bollyal együtt érkezett a váltóponthoz, ahonnan a magyar csapat harmadik tagjaként a 17 éves Betlehem Dávid, a teljes mezőny legfiatalabbja rajtolt el. Ragyogóan teljesített, felhozta a harmadik helyre a magyar váltót, amelynek befejező embere, Rasovszky hatalmas csatát vívott német és francia riválisával az éremért, miközben az olaszok utolsó úszója már behozhatatlan előnnyel vezetett a trió előtt. Végül Rasovszky német vetélytársától öt tized másodperccel elmaradva, de két tizeddel a francia előtt harmadikként csapott a célba. Rohács Réka az M4 Sportnak azt nyilatkozta: az volt a feladata, hogy tapadjon a többiekre, ez sikerült is, minden tőle telhetőt megtett.  Olasz Anna szerint az egész csapat kitett magáért, maximális teljesítményt nyújtott, és elérte dobogós célját. Betlehem Dávid arról beszélt, hogy neki mennie kellett a többiekkel, ennek megfelelően úszott. Rasovszky Kristóf pedig kitért rá, hogy világversenyes aranyai után a Lupa-tavon is érmet akart, és bár az egyéni számokban ez nem jött össze neki, a váltó utolsó embereként mindent megpróbált, és meglett a bronz. Ez a magyarok harmadik érme a mostani Eb-n. Csütörtökön ugyancsak nyíltvízi úszásban Olasz Anna második lett 10 kilométeren, szombat délelőtt pedig harmadikként végzett a magyar válogatott a szinkronúszók highlight kűrjében, a Duna Arénában. 

Eredmények:

Nyíltvízi úszás, 5 km-es csapatverseny, Európa-bajnok:        Olaszország (Rachele Bruni, Giulia Gabbrielleschi, Gregorio Paltrinieri, Domenico Acerenza) 54:09.0 perc 2. Németország (Lea Boy, Leonie Beck, Rob Muffels, Florian Wellbrock) 54:18.0 3. MAGYARORSZÁG (Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf) 54:18.5 

Az olimpia törlésére ösztökélik a kormányt japán cégvezetők is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.15. 14:52

Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP
A Rakuten elnöke egyenesen „öngyilkossági küldetésnek” nevezte a tokiói olimpia megrendezését.
Mind több japán vállalati vezető gondolja úgy, hogy törölni kellene a koronavírus-járvány miatt elhalasztott, a tervek szerint 2021. július 23-án kezdődő nyári olimpiát. Hiroshi Mikitan, a japán e-kereskedelmi óriás, a Rakuten elnöke a CNN Business-nek adott interjújában egyenesen „öngyilkossági küldetésnek” nevezte a tokiói olimpia megrendezését. Mikitani elmondta, hogy arról próbálta meggyőzni a kormányt, hogy törölje a tokiói játékokat, mert túl nagy a kockázata. Ezt arra alapozta, hogy a járvánnyal nem csak Japán küszködik kiemelten, de olyan nagy országok is, mint India és Brazília. A cégvezető szerint a biztonság érdekében lehetséges a játékok törlése. Masayoshi Son, a SoftBank vezérigazgatója csütörtökön a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy „nagyon fél” az olimpiától, és nemcsak Japánért, hanem a többi országért is aggódik. Ugyancsak kifejezte aggodalmát Jun Nagata, a Toyota üzemeltetési tisztviselője. A világcég egyike a tokiói olimpia legmagasabb szintű szponzorainak, és az egészségügyi helyzet miatt nehéz döntésnek tartja, hogy a résztvevő országok ide küldjék a sportolóikat. Japán a közelmúltban harmadjára is meghosszabbította járvány miatt a távol-keleti szigetországban elrendelt rendkívüli állapotot. A CNN Business megjegyezte, a Covid-19 esetek növekedésével emberek százezrei írták alá az olimpia törlését kérő online petíciót, és ezen a héten Japán felső vezetői is aggályaiknak adtak hangot. (Képünkön Kenji Utsunomiya japán ügyvéd, volt tokiói kormányzójelölt, aki pénteken adta át a kormány illetékeseinek a petíciót) Arról a Népszava számolt be nemrég, hogy egy közvéleménykutatás szerint a japán lakosság 60 százaléka ellenzi a nyári játékok megrendezését. Egy újabb halasztás pedig az esemény végleges törlését jelentené, mert további csúsztatásra nincs lehetőség, hiszen jövőre már elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpia selejtezői. A The New York Times internetes kiadása szerdán arról cikkezett, hogy minden addigi rekordot megdöntött a koronavírus-fertőzöttek száma Japánban, és a lakosságnak csupán a két százaléka kapott eddig oltást. Mindeközben az Egyesült Államok atlétikai csapata szerdán azt jelentette be, hogy a verseny körüli bizonytalanság miatt lemondták az olimpia előtti, már Japánban tartandó edzőtábort. Ugyanaznap viszont Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője a növekvő aggodalmak ellenére arról biztosította az újságírókat, hogy továbbra is tartanak a világjátékok előkészületei.
Tokióban a lakosság zöme is fél
Fotó: KAZUKI WAKASUGI / Yomiuri Shimbun / AFP

Szinkronúszás: highlight kűrben bronzérmes a magyar válogatott

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.15. 10:15

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Először szereztek érmet szinkronúszásban világversenyen.
A magyar válogatott bronzérmes lett a szinkronúszók highlight kűrjében a budapesti vizes Európa-bajnokság szombati versenynapján a Duna Arénában. A magyar csapat Barta Niké, Csilling Katalin, Farkas Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina, Regényi Adelin, Rényi Luca, Szabó Anna összeállításban indult, és a retró korszakot idézve Bonnie Tyler Holding out for a hero című számára mutatta be gyakorlatát, amelyre 79,1000 pontot kapott. A válogatott először nyert érmet szinkronúszásban világversenyen.
A világbajnokságon 2019-ben debütáló highlightban 2 perc 30 másodpercük van a csapatoknak, hogy bemutassák gyakorlatukat, amelyekben sokkal inkább az akrobatikus, látványosabb, közönségszórakoztatóbb, kevésbé művészi elemek szerepelnek. Két éve a hetedik helyen végzett a magyar csapat a kvangdzsui vizes világbajnokságon. Akkor az Apáthy Anna, Dávid Janka, Di Franco Alice, Farkas Dóra, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hungler Szabina, Kassai Kamilla, Szabó Anna, Teravágimov Virág összetételű alakulat 77,5667 pontot kapott a gyakorlatára, amivel csak a thaiföldieket tudta megelőzni a mezőnyből. A világbajnoki címet 2019-ben Ukrajna legjobbjai érdemelték ki, akik a budapesti Eb-n favoritként nagy fölénnyel győztek, 95,3000 pontot gyűjtve. A vb-hez hasonlatosan a Duna Arénában is második fehéroroszok kűrje 86,5667 pontot ért. 
A sporttörténelmi siker elérése után a csapatkapitány Rényi Luca nyilatkozott.
"Leírhatatlan az az érzés, amit most mindannyian átélünk, hogy érmesek lehetünk egy Európa-bajnokságon. Rengeteg munkát végeztünk, köszönet illet mindenkit, akik lehetővé tették, hogy a lezárások alatt is edzhessünk, mert ez rendkívül sokat jelentett ennek a csapatnak"

- mondta.

Hozzátette: a harmadik helyük értékét igazából a pontszám adja. "Az kifejezetten magas a mi csapatunk szempontjából, ami nagyszerű visszajelzés és hatalmas lökést jelent a jövőre nézve. Nem szabad elfelejteni, hogy a lányok fele 2004-es vagy 2005-ös születésű, és vannak 2003-asok, azaz a többség még utánpótláskorú. Ha továbbra is együtt maradunk, a sok közös készülés folyamán eljuthatunk oda, hogy a csapatversenyben is komolyabb eredményeket érhetünk el a következő években" - nyilatkozta a csapatkapitány.

Eredmények:

Szinkronúszás, highlight kűr, Európa-bajnok:      Ukrajna (Mariana Alekszijiva, Vladiszlava Alekszijiva, Marta Fegyina, Veronika Hrisko, Anna Noszova, Katerina Reznik, Anasztaszija Szavcsuk, Alina Sinkarenko, Kszenia Szidorenko, Jelizaveta Jahno) 95,3000 pont 2. Fehéroroszország 86,5667 3. MAGYARORSZÁG (Barta Niké, Csilling Katalin, Farkas Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina, Regényi Adelin, Rényi Luca, Szabó Anna) 79,1000 

Kapcsolódó
Olasz Anna ezüstérmes 10 kilométeren