Előfizetés

Török Gábor is beszállt a Karácsony Gergely ellen indított áltudományos vitába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.17. 14:54

Fotó: Béres Márton / Népszava
A politológus szerint a főpolgármestert kritizáló Corvinus Egyetem rektora maga is elégedett volt az egykori oktató teljesítményével.
Ez a vita nem Karácsony Gergely oktatói-kutatói képességeiről szól, hanem csak és kizárólag politikai céljai vannak – írja Török Gábor politológus Facebook-oldalán a főpolgármestert ért legújabb támadásokkal kapcsolatban.
„Aki ebben a vitában megszólal, annak tudnia kell, hogy amit mond, azt fel fogják használni azok, akiknek ez a politikai érdekük. A politikai logika nem ismer határokat. De mi azért ismerhetünk”

– fogalmazott.

Amint arról a Népszava is beszámolt, a főpolgármestert azután érték újabb támadások a kormányhoz közeli sajtóban és a közmédiában egyaránt, hogy szombaton bejelentette: miniszterelnök-jelöltként indul az ellenzéki előválasztáson. Maga Karácsony Gergely is Facebook-bejegyzésben válaszolt az ő „elmaradt doktoriját” kifogásoló írásokra, ahogy írta, zömmel a „lakájmédiában”. Török Gábor az üggyel kapcsolatban leszögezte:
„Különösen imponáló volt, ahogy a közös cél érdekében együttműködött olyanokkal is, akik nagyon mást gondoltak a világról. (...) Karácsony Gergely éppen azért kerülhetett a tanszékre, mert Lánczi Andrást kizárólag az vezette, hogy találjon egy alkalmas embert a módszertani tárgyak oktatására. Gergő ezt a feladatot sikeresen oldotta meg.”

Miután a Mandineren Lánczi András Corvinus Egyetem rektora azt állította, hogy Karácsony Gergelyt eltanácsolták a közgazdasági egyetem doktori iskolájából, miután „nem teljesítette az előírt követelményeket”, a politológus hosszasan dicsérte Lánczit, aki szerinte „kiváló tanár és még jobb egyetemi vezető volt”.
„Különösen imponáló volt, ahogy a közös cél érdekében együttműködött olyanokkal is, akik nagyon mást gondoltak a világról. (...) Karácsony Gergely éppen azért kerülhetett a tanszékre, mert Lánczi Andrást kizárólag az vezette, hogy találjon egy alkalmas embert a módszertani tárgyak oktatására. Gergő ezt a feladatot sikeresen oldotta meg.”

Török Gábor szerint ugyanis Karácsony Gergely kurzusainak köszönhetően jelentősen emelkedett a hallgatók módszertani tudása, témavezetésével számos hallgató munkája nyert díjat azokban az években az országos tudományos diákköri versenyeken.
„Lánczi András minden alkalommal korrekt módon kiemelte Gergő szerepét abban, hogy az országban a Corvinus lett a legerősebb a politikatudományi képzés módszertani megalapozottságban”

– fűzte hozzá az elemző, aki szerint Lánczi Karácsonyt ért bírálata csak a fentiekkel együtt lehet igaz.

SZFE HÖK: Diszkrimináció az egyetemi felvételin? – Várják az érintettek jelzéseit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.17. 13:48
Szarka Gábor
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A hallgatók érdekképviselete szerint nem lehet ideológiai alapon válogatni a leendő diákok közül.
Olyan, a múlt héten felvételiző diákokról lehet hallani, akik az egyetem múltjával kapcsolatos hozzáállásuk, az egyetemfoglalásról alkotott véleményük alapján hátrányos megkülönböztetés ért – írta Facebook-felhívásában a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK). Szerintük megengedhetetlen bármilyen visszaélés is, de egy szakmai felvételi során fel sem vetődhetnének efféle kérdések, hiszen a válaszok semmilyen szinten nem befolyásolhatják a felvételiztető osztályfőnökök döntését.
„Amennyiben ideológiai alapon válogatják a leendő hallgatótársainkat, felmerül annak a veszélye, hogy az egyetemi polgárság elveszíti azt a sokszínűséget, ami eddig jellemző volt rá”

– írták.

A HÖK, mint a mindenkori hallgatóság képviselői szerve, szeretne értesülni bármelyik felvételizőt, leendő hallgatót érő visszaélésről, hogy senki ne maradhasson egyedül és, hogy tudja: lesz, aki felemeli a hangját miatta. Ezért tették közzé a felhívást:  
„Ha felvételizőként bármilyen visszaéléssel találkozol, kérjük írj emailt a HÖK e-mail címére (szfehok@gmail.com), vagy itt Facebookon is felkereshettek az oldalunkon, a leveleket bizalmasan kezeljük.”

Müller Cecília: a szent cél, a magyar vakcina, úgyhogy mindjárt alapkő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.17. 12:52

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos szerint a koronavírus-járvány harmadik hullámának „lecsengéséhez közeledünk”.
Minden tekintetben kedvező járványügyi adatokról számolhatok be;  folyamatosan nyílik az olló: és a koronavírus okozta betegségből gyógyultak száma már több mint négy és félszerese, mint az aktív fertőzötteké – közölte Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos ismertette a kormányzati tájékoztatóoldalon olvasható járványügyi- és oltási adatokat.
Kijelentette, hogy a harmadik hullám leszálló szakaszának a vége felé járunk (vagy ahogy egy újságírói megkeresésre válaszolta: „lecsengéséhez közeledünk”), a járványt elsősorban a védőoltásoknak köszönhetően sikerült „megtörni”. Büszkén sorolta, hogy a lakosság több mint 47 százalékát beoltották, szemben az Európai Unió 31 százalékos átlagával.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz Szputnyik V oltóanyag már csak korlátozott számban áll rendelkezése, és aki ezzel akar oltakozni, foglaljon gyorsan időpontot, mert több már nem lesz. Hétfőn, mint mondta, a vakcinákból további 38 400 Janssen érkezik, és Pfizert is várnak még. A tájékoztató legelején egyébként György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára bejelentette:
„100 nap múlva leteszik a magyar oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben”.

Ezzel kapcsolatban Müller Cecília május 17-ről szólva, elmondta: ez a nap a védőoltások előtti tisztelgés napja, Edward Jenner, az első vakcina, a himlőoltás feltalálója tiszteletére. Mint ismeretterjesztő előadásából kiderült, azért hívjuk vakcinának az oltóanyagot, mert Jenner (a XVIII. század végén) fedezte fel, hogy a tehénhimlő-betegséggel szemben a fejőnők védetté váltak. Az országos tisztifőorvos, aki szerint céljuk Magyarország összes lakóját védetté tenni. azt közölte:
„2022 végére rendelkezésre állhat magyar koronavírus elleni vakcina. (...) Ezt a szent célt szolgáljuk, hogy Magyarországnak saját vakcinája legyen”.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a tájékoztatón ismertette még a koronavírus-járvánnyal összefüggő – a kormányzati tájékoztatóoldalon ugyancsak olvasható rendőri intézkedések adatait. Felsorolta, hogy a hétvégén többek között 1534, a maszkviselési szabályokat megsértő ember ellen kellett intézkedni. Arról is beszámolt, hogy szombaton hajnalban egy dunaszigeti kiskocsmában 23 óra után négyen is tovább ittak, a résztvevők és az üzemeltető ellen eljárások indultak, a vendéglátóhelyet egy hónapra bezárták. Ugyancsak eljárás indult egy budapesti VI. kerületi lakásban történt csendháborítás miatt, ahol 14 magyar és 8 külföldi állampolgár hangoskodott.