Spanyolország;vakcina;utazás;

2021-05-21 16:03:25

Júniustól majdnem minden oltással lehet Spanyolországba utazni

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákat fogadják el.

Bármely országból szabadon utazhatnak Spanyolországba június 7-e után azok, akiknek koronavírus elleni oltása már teljes – jelentette be a spanyol miniszterelnök pénteken Madridban.

Pedro Sánchez tájékoztatása szerint a döntés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákra vonatkozik. Ilyen a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen oltóanyaga, valamint a kínai Sinopharm is, amelyet eddig csak a WHO engedélyezett. Az orosz Szputnyik V-t még sem az Egészségügyi Világszervezet, sem az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyta jóvá.

A dél-európai ország emellett május 24-étől ismét engedélyezi a beutazást az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által zöld besorolásúnak minősített, azaz alacsony fertőzöttségű országokból, így újból korlátozások nélkül fogadják például a Nagy-Britanniából, Japánból vagy Izraelből érkezőket.

Pedro Sánchez a Fitur nemzetközi turisztikai kiállításon beszámolt a július 1-én életbe lépő uniós zöld igazolvány részleteiről is. Szavai szerint a dokumentumnak köszönhetően az idei nyár 

A kormány számításai szerint ezen a nyáron 8,5 és 10 millió közötti külföldi turista látogatása várható, ami a járvány előtti nyári szezon 30-40 százalékát jelenti.

Spanyolország 2019-ben a világ második leglátogatottabb országa volt, összesen 83,7 millió nemzetközi turistát fogadott. Tavaly 18,9 millió külföldi választotta úti célként, ami 77,3 százalékos visszaesést jelentett ez előző évhez képest.