kereset;elutasítás;Szegedi Tudományegyetem;modellváltás;

2021-05-21 17:03:27

Szegedi Törvényszék: Nem érinti a hallgatói jogokat az egyetemi modellváltás

A nem jogerős határozat szerint az egyetemi szenátusi döntés nem minősül közigazgatási jogvitának, így nem perelhető.

A Szegedi Törvényszék közigazgatási tanácsa nem jogerős végzésében megállapította, hogy a Szegedi Tudományegyetem szenátusának modellváltásról szóló döntésével szemben megindított per nem minősül közigazgatási jogvitának, amelyre tekintettel a felperes keresetlevelét visszautasította – olvasható a bírósági portálon kiadott törvényszéki közleményben.

Ismertették, hogy a Szegedi Tudományegyetem rektorának és kancellárjának előterjesztése alapján a szenátus a 2021. január 29-i rendkívüli ülésén támogató határozatot hozott arról, hogy az állami fenntartású Szegedi Tudományegyetem alakuljon át vagyonkezelői alapítványi fenntartásúvá.

A törvényszék a keresetlevelet visszautasító végzésében azt írta, hogy nem minden, a felsőoktatási intézmény működése során hozott határozat minősül közigazgatási határozatnak.

Amint a Népszava arról folyamatosan beszámolt, az egyetemek alapítványi „kiszervezését” Szegeden is botrányok kísérték. Idén januárban lemondott Pál József professzor a Szegedi Tudományegyetemen a bölcsészek Doktori Tanácsának elnöke, a Fidesz szegedi szervezetének alelnöke, aki szembement a többséggel, amikor támogatta egyeteme alapítványi átalakulását. A megyei jogú város polgármestere, Botka László és a hallgatók is tiltakoztak az erőszakos modellválltás ellen.