lemondás;szavazás;Szegedi Tudományegyetem;modellváltás;

2021-01-30 16:10:35

Lemondott Szegeden az egyetemi többségre fittyet hányó fideszes professzor

A Doktori Tanács, egyben a kormánypárt helyi alelnöke az eddigi eljárást kárhoztatva szavazott a modellváltásra.

Lemondott Pál József professzor a Szegedi Tudományegyetem bölcsészeinek Doktori Tanácsának elnöke – értesült a hvg.hu. Mint írták, Pál, aki jelenleg is a Fidesz szegedi szervezetének alelnöke, és az első Orbán-kormányban állami posztot is betöltött, szembement a többséggel, amikor támogatta egyeteme alapítványi átalakulását.

A szenátusi ülést élőben követők a hvg.hu-nak arról számoltak be, hogy Pál József már a szenátusi ülés vitájában megkérdőjelezte a kötött szavazás létjogosultságát. Utóbbi eljárásról csütörtökön született határozat, amikor több dékán a kari tanácson megszavaztatta az egyetemi polgárokat a modellváltásról azzal, hogy a karon kialakított közös álláspontot fogja képviselni a szenátusi ülésen.

Pál József a dékánnak szóló, a lemondását indokló pénteki levelében azt írta:

Amint a Népszava megírta, pénteken a Szegedi Tudományegyetem  mellett a Pécsi Tudományegyetem szenátusa is megszavazta intézményeik modellváltását – amit néhány hete a kormányzat „ajánlott fel” nekik. A közeljövőben alapítványi fenntartásra térhetnek át, és nemrég ugyanígy döntött a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, illetve a Semmelweis Egyetem vezetése is. Ezzel 15-re emelkedik azoknak a felsőoktatási intézményeknek a száma, amelyeket az állam helyett vagyonkezelő alapítványok tartanak majd fenn.