Franciaország;vakcina;vesztegetés;Pfizer;koronavírus;

Influenszereket akartak lefizetni a Pfizer-vakcina lejáratására

Franciaországban több mint kétezer eurót kínált egy ismeretlen a hazugságokért. A kémelhárítás az oroszokat sejti a háttérben.

Több magas rangú egészségügyi tisztviselőt, neves tudóst és influenszert kerestek meg az elmúlt hetekben Franciaországban azzal az ajánlattal, hogy nagy pénzért cserébe vonják kétségbe a Pfizer-vakcina hatékonyságát. A francia kémelhárítás vizsgálatot indított, hogy az orosz kormány áll-e az akció mögött – írja a Wall Street Journal. A cikk szerint több blogger is levelet kapott a közelmúltban egy ismeretlen személytől, aki a Fazze nevű marketingcégnek dolgozik.

A megkeresések lényege az volt, hogy fizetnének azért, ha a YouTube-on, az Instagramon és egyéb közösségi oldalakon közzétett videóban az influenszer kritizálná a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát, ami egyébként a legszélesebb körben alkalmazott oltóanyag Franciaországban. 

A francia állami tévének az egyik blogger arról számolt be, egyetlen videóért 2050 eurót kapott volna, ami átszámítva körülbelül 700 ezer forintos összeg. Azt kellett volna hazudniuk a megkeresetteknek, hogy a Pfizer-vakcina okozta halálozási ráta háromszor akkora, mint az AstraZeneca esetében. Azt javasolták nekik, tegyék fel a videó elején a kérdést, hogy „miért vásárolják a Pfizer-vakcinákat bizonyos kormányok, ha az veszélyes az emberek egészségére”.

A kémelhárítás arra gyanakszik, hogy a Kreml áll a háttérben. Az orosz kormány egyelőre nem reagált a vádakra, de korábban tagadták, hogy dezinformációs kampányt folytatnának a nyugati vakcinák ellen. Mint írták, a Fazze egy londoni címet tüntetett fel a honlapján, de nincs ilyen cég bejegyezve az Egyesült Királyságban. A vállalat alkalmazottjai közül többen is orosz iskolákban tanultak, ez a LinkedIn profiljaikról derült ki.

(A 24.hu nyomán)