Előfizetés

Istállókat is letarolt az 500 kilométert vándorló vadelefántcsorda Kínában (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.03. 11:42

Fotó: HU CHAO/Xinhua / AFP
Nem tudni, miért hagyták el tavaly a természetes élőhelyüket, de mivel ez a nagyszabású fejlesztések miatt egyre zsugorodik, egyre gyakoribbá válnak az emberek és elefántok közötti találkozások.
Súlyos károkat okozva, egyebek között egész kukoricatáblákat felemésztve és istállókat is romba döntve tett meg csaknem 500 kilométert az elmúlt hónapokban egy vándorló vadelefántcsorda a délnyugat-kínai Jünnan tartományban. A kínai közösségi médiában a múlt héten bukkantak fel olyan felvételek, amelyeken a 15 ázsiai elefánt lakott területen sétál keresztül. Azóta az egész ország feszült figyelemmel követi nyomon az ormányosok vonulását. A hatóságok 360 embert és 9 drónt bevetve figyelik az állatokat – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.
Helyi idő szerint kedd este a csorda már mindössze 3 kilométerre volt a tartomány fővárosától, a hétmillió lakosú Kunmingtól, ezért az elsődleges céllá az vált, hogy távol tartsák őket a várostól. A kínai vadvédelmi hatóságok egyelőre nem tudják, hogy az elefántok miért hagyták el tavaly természetes élőhelyüket. Egy 16 egyedből álló csapat 2020 márciusában indult útnak és novemberben érkezett meg Pu'er városába, ahol az egyik nőstény egy borjúnak adott életet. A csorda öt hónap múlva, április közepén kelt ismét útra, majd egy héttel később két elefánt kivált, a többi állat pedig tovább haladt észak felé. Útjuk során az állatok hatalmas károkat okoztak, egész kukoricatáblákat ettek fel, istállókat zúztak össze és víztartályokat ürítettek ki. Halálesetről azonban eddig nem érkezett jelentés. A CCTV kínai állami televízió becslései szerint az okozott kár legkevesebb 6,8 millió jüanra (300 millió forintra) rúg. A szakemberek szerint a nagyszabású fejlesztések miatt az elefántok élőhelyei zsugorodnak, a hagyományos pufferzónák fokozatosan eltűnnek, aminek nyomán az emberek és elefántok közötti összetalálkozások egyre gyakoribbá válnak. A Jünnanban élő vad elefántok számát 300-ra becsülik. Az állatok természetes élőhelye azonban a 45 évvel ezelőtti több mint kétezer négyzetkilométerről mostanra kevesebb mint 500 négyzetkilométerre csökkent.

Gyapjas repülőmókusfajokat fedeztek fel

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.02. 20:00

Fotó: WCS PAKISTAN
A világ legritkább és legkevésbé tanulmányozott emlőseinek felfedezése a Himalája és a Hengtuan-hegység térségének gazdag biológiai sokféleségét jelzik a kutatók szerint.
A ritka gyapjas repülőmókusok két új faját fedezték fel a kutatók Délnyugat-Kínában. A kínai, ausztrál és amerikai szakemberekből álló kutatócsoport a Tibeti Autonóm Területen és Jünnan tartományban fedezte fel a két új fajt. Az állatok a tibeti gyapjas repülőmókus (Eupetaurus tibetensis) és a jünnani gyapjas repülőmókus (Eupetaurus nivamons) nevet kapták. A világ legritkább és legkevésbé tanulmányozott emlőseinek egyike a gyapjas repülőmókus (Eupetaurus cinereus) a Zoological Journal of the Linnean Society című folyóiratban publikált tanulmány szerint. A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Kunmingi Állattani Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője, Li Csüan szerint az állat jelenleg veszélyeztetettként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat felvonultató vörös listáján. Egyedszámát ezer és háromezer közé becsülik. A kutatók szerint a két faj felfedezése a Himalája és a Hengtuan-hegység térségének gazdag biológiai sokféleségét jelzi. 

Süllyed a Srí Lanka partjainál kigyulladt, veszélyes vegyi anyagokat szállító hajó (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.02. 15:00

Fotó: AFP
Szakértők súlyos környezeti katasztrófától tartanak.
Süllyedni kezdett a Srí Lanka nyugati partjainál nemrég kigyulladt, X-Press Pearl szingapúri felségjelű, veszélyes vegyi anyagokat szállító hajó – jelentették be Srí Lanka-i hivatalos források szerdán. Kancsana Vidzseszekra halászati miniszter a Twitteren közölte, hogy a hajót Gotabaja Radzsapaksza elnök utasítására mentőalakulatok igyekeznek a parttól messzebbre, mélyebb vizekre vontatni. Indika de Silva, a haditengerészet szóvivője pedig arról tájékoztatott, hogy a fedélzeten előző nap sikerült eloltani a tüzet. Vidzseszekra hozzátette, hogy több, megelőzést célzó vészhelyzeti intézkedést léptettek életbe annak érdekében, hogy megóvják a szennyezéstől a part menti vizeket, hatósági források azonban azt közölték, hogy a sziget déli és nyugati partjait máris rengeteg törmelék és műanyaghulladék lepte el. 
Szakértők évtizedek óta nem látott környezeti katasztrófa bekövetkezésétől tartanak, a lakosságot pedig figyelmeztették, ne nyúljon a mérgező anyagot tartalmazó hulladékhoz. A kormány a parttól számított 80 kilométeres körzetben betiltotta a halászatot, valamint több száz katonát vezényeltek ki a part menti területek megtisztítására. A Srí Lanka-i Tengerikörnyezet-védelmi Hatóság (MEPA) vezetője a múlt héten bejelentette: szakértői bizottságot hoztak létre a környezeti kár felmérésére és a lehetséges szennyezés kivizsgálására. A rendőrség szintén vizsgálatot indított a tűz okainak kiderítésére, kedden pedig egy colombói bíróság megtiltotta a hajó kapitányának, hogy elhagyja az országot. A Srí Lanka-i kormány bejelentette, hogy kártérítési pert indít a hajó tulajdonosa ellen. Az X-Press Pearl május 15-én hajózott ki a nyugat-indiai Hazíra kikötőjéből, fedélzetén 1486 konténernyi salétromsavval és egyéb vegyi anyagokkal, és május 20-án, Colombo partjainál adott le vészjelzést.