Előfizetés

Nem adott elsőbbséget a traktor vezetője, a karambol következtében meghalt egy ötéves - fogházbüntetést szabott ki a bíróság

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.06.07. 16:53

Fotó: 112press
A vádlott és védője az ítélet ellen fellebbezést jelentett be, ezért a döntés nem jogerős.
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 10 hónap fogházbüntetésre ítélt a Szombathelyi Járásbíróság nem jogerősen egy férfit, aki egy mezőgazdasági vontatót vezetve tavaly nyáron nem adta meg az elsőbbséget egy személygépkocsinak, emiatt a két jármű összeütközött, és egy ötéves gyermek meghalt - közölte a Szombathelyi Törvényszék a bírósági honlapon. A baleset 2020. július 24-én este történt két alsórendű út kereszteződésében, Vas megyében. Az autóban - amelyet egy nő vezetett - a hátsó ülésen biztonsági gyermekülésekbe bekötve két kisgyermek utazott. Az ütközés következtében az egyik kisgyermeket a mezőgazdasági gép villája az üléssel együtt kirepítette az autóból. Az ötéves kislány az üléssel együtt az oldalára borult vontató alá szorult. A mentőknek a helyszínen sikerült újraéleszteniük a kislányt, aki azonban olyan súlyosan megsérült, hogy másnap a kórházban meghalt. A balesetben a gépkocsi vétlen sofőrje is súlyosan megsérült. A bíróság ítéletében kimondta: a baleset azért következett be, mert a vádlott több KRESZ-szabályt megszegett: a jelzőtábla ellenére nem adta meg az elsőbbséget a másik járműnek és az általa vezetett járműszerelvénnyel a megengedettnél nagyobb sebességgel haladt. Hozzáfűzték, az ütközés elkerülésére az autó vezetőjének esélye sem volt; mindössze 4,9 méter távolságra volt, amikor a járműszerelvény a védett útra hajtott. A vádlott és védője az ítélet ellen fellebbezést jelentett be, ezért a döntés nem jogerős.

Jogerősen életfogytiglanra ítélték a pocsaji idős néni gyilkosait

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.07. 14:59

Fotó: police.hu
A bíróság előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében is megállapította a vádlottak bűnösségét.
Életfogytig tartó fegyházra ítéltek két férfit, aki 2019-ben megölt egy idős asszonyt a Hajdú-Bihar megyei Pocsajon, fiatalkorú társuk 14 év börtönt kapott – tájékoztatta a Debreceni Ítélőtábla szóvivője hétfőn az MTI-t. Fórizs Ildikó közölte: az ítélőtábla annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy mindhárom vádlott bűnösségét előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében is megállapította.
A felnőttkorú vádlottak feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontját pedig 25-ről 35 évre, illetve 20-ról 25 évre emelte. Az ítélet jogerős.

A bíróság a három vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, valamint csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek. A három vádlott 2019. július 25-én együtt italozott Pocsajon. Miután mindent megittak, a 17 éves fiú javaslatára betörtek egy 94 éves asszony lakásába, azt gondolva, hogy ott könnyen jutnak értékekhez. Éjfél után értek a sértett házához, a fejükre maszkot húztak, majd a kerítésen beugrottak. Az udvaron észrevették, hogy az egyik szobában a televízió fénye világít, ezért várakoztak, majd a ház hátsó részéhez lopakodtak, ahol a leengedett redőnyt kézzel felnyomták és bemásztak alatta. Odabent minden helyiségben szétnéztek, de nem találtak sem pénzt, sem ékszert, ezért kimentek az udvarra. Kisvártatva úgy döntöttek, hogy bemennek abba a szobába, ahol az asszony van és megszerzik azt a gyűrűt, amelyet a harmadrendű vádlott korábban látott az idős nő kezén. A zajra felébredő asszonyt többször megütötték, miután földre került tovább bántalmazták, megrugdosták. Miután elmentek, áldozatuknak még volt annyi ereje, hogy értesítse egyik rokonát. Az asszonyt a mentők kórházba vitték, ott azonban pár hét múlva meghalt.

Lövések dördültek el a Határ úton

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.07. 14:49

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Két társaság verekedett össze Kispesten.
Lövések is eldördültek, miután két társaság összeverekedett a IX. és a XIX. kerület határán, a Határ úton - erősítette meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn az MTI információit. A BRFK válaszából kiderült, hogy két társaság verekedett össze vasárnap éjszaka Budapesten. A jelenlegi adatok szerint egy gáz- és riasztópisztolyból lövéseket adtak le, és megrongáltak egy autót. A rendőrség csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett miatt indított eljárást. A rendőrök a gázpisztolyt lefoglalták, két férfit előállítottak, elszámoltatásuk jelenleg is tart, a többi résztvevőt még keresik - közölte a BRFK.