Schmitt Pál;köztársasági elnök;Nemzet Sportolója;hagyományőrzés;plágium;

2021-06-08 12:19:03

Schmitt Pál sporthagyományőrző koordinátor lesz

Csak „elismert és feddhetetlen” szervezetekkel dolgozna a plágiumügye miatt a köztársasági elnöki székből kilenc éve távozott sportember.

Magasabb szintre léphet a sporthagyományőrzés Magyarországon, miután több, ezzel foglalkozó szervezet Schmitt Pált, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagját kérte fel a tevékenység hazai koordinálására; a volt köztársasági elnök jelezte, szívesen vállalja a feladatot – közölte az MTI a hírt.

Schmitt Pál elmondta, többek között id. Lomnici Zoltán (korábban a legfelsőbb Bíróság elnöke) az Aranycsapat Testület elnöke részéről érkezett felé egy megkeresés arra vonatkozólag, hogy a sport területén fogja össze a hagyományőrzést.

A Magyar Olimpiai Bizottságot 21 éven át vezető sportdiplomata rendkívül fontosnak tartja, hogy a fiatalok jobban megismerjék azokat a magyar sportolókat, akik egykor eredményeikkel nemzetközi szinten is felhívták a figyelmet magukra és az országra. A Nemzet Sportolója címet is viselő Schmitt Pál hangsúlyozta:

Schmitt Pál köztársasági elnökként 2012-ben nagy vihart kavaró plágiumügybe keveredett, amikor a HVG kiderítette, hogy kisdoktori disszertációja majdnem teljes egészében más szerzők műveinek szó szerinti fordítása. A Semmelweis Egyetem szenátusa akkor visszavonta doktori címét, ő pedig lemondott államfői tisztségéről.