Előfizetés

Az ügyészség szerint tárgyszerű a kormány vakcinatáblázata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 14:57

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Így szerencsére nem is minősül bűncselekménynek, hogy a kabinet egy olyan csúsztatásoktól hemzsegő adatsort tett közzé, amely alkalmas volt az emberek befolyásolására.
"A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség feljelentésem nyomán hozott friss határozata szerint a kormány kamutáblázata nem hogy “nem meríti ki a rémhírterjesztés bűntettének törvényi tényállását", de egyenesen TÁRGYSZERŰ!!!"

- írta Facebook-bejegyzésében Szél Bernadett. A független országgyűlési képviselő azután tett feljelentést, hogy április végén a kormány egy, a vakcinák hatékonyságával foglalkozó táblázatot publikált. Ebben lényegében azt sugallták hogy a nyugati készítmények sokkal kevésbé biztonságosak, mint a keletiek.  A politikus szerint nyomozás nem volt, "nem kérték ki a kamutáblázat hiányzó háttéradatait és nem hallgattak ki senkit, ehelyett nagy bölcsen megállapították, hogy a vakcinatáblázatban közölt adatok közzétételével „a kormányzat a rendelkezésére álló statisztikai adatokról adott TÁRGYSZERŰ TÁJÉKOZTATÁST a második oltás után megfertőződött és elhunyt személyek vonatkozásában a megjelölt időszakban, az egyes oltóanyagokra vetítve.”   "Az ügyészség ezek szerint mindenkinél, Karikó Katalinnál, a Magyar Orvosi Kamaránál, tudósok soránál is jobban ért az oltások hatékonyságának ismeréséhez, és Gulyás Gergely is elmehet Szijjártóhoz hasonlóan díszprofesszornak" - gúnyolódott.  Szél Bernadett szerint az ügyészség nem törte magát, holott neki meggyőződése, hogy a táblázat közzététele megvalósította a rémhírterjesztés bűncselekményét. Úgy látja, a kormány minden eszközt bevetett, hogy a keleti vakcinákat népszerűsítse a nyugatiakkal szemben. 
"A számításuk szerencsére nem jött be, pedig ezzel a kamutáblázattal mindent elkövettek, hogy aláássák a nyugati vakcinákkal szembeni bizalmat. Lelkük rajta."

Egyébként érdekesség, hogy nemrég az ügyészség napja alkalmából tartott ünnepi videóüzenetben - mint lapunk is beszámolt róla - Kövér László úgy fogalmazott: " (...) ma is kimondhatjuk, hogy a politikai támadások ellenére is kizárólag a törvényt és az igazságot szem előtt tartó ügyészség működik Magyarországon."

Letöltendő börtönt akar a sofőrök bántalmazóinak az érdekképviselet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 14:16
illusztráció
Fotó: Shutterstock
A minap Óbudán vertek meg egy buszvezetőt. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet a történtek után Pintér Sándorhoz fordult.
Letöltendő szabadságvesztést szorgalmaz az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) azok számára, akik a közösségi közlekedésben dolgozó járművezetőket bántalmazzák

- közölte az érdekképviselet. Mint azt a lapunkhoz eljuttatott közleményükben írják, elegük lett a BKV járművezetőinek az őket érő rendszeres és egyre brutálisabb bántalmazásból, ezért sürgős intézkedést kérnek az illetékesektől. "Az EKSZ a közfeladatot ellátó sofőrök nevében elvárja, hogy komoly szankciókkal állítsák meg az egyre veszélyesebb folyamatot, még mielőtt tragédia történne" - fogalmazott a szervezet elnöke, Naszályi Gábor. Az állásfoglalást azután adták ki, hogy a minap két férfi megverte az Óbudai Szentlélek téren az egyik járművezetőt, amiért az nem engedett jegy nélkül és nyitott üdítővel felszállni egy babakocsis nőt. "Néha elég egy kis szikra, s máris robban a bomba az utastérben" - jelentette ki Naszályi Gábor, aki szerint sokszor a vezetőkön csattan az utasok dühe, amiért az első ajtós felszállás esetén rájuk szólnak, hogy érvényesítsék a jegyüket. Éppen ezért, az EKSZ levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert, megfelelő intézkedéssel, akár törvénymódosítással is védje meg a közfeladatot ellátó járművezetőket. 
Az elnök szerint addig, amíg a bántalmazók nem fizetnek meg súlyosan – akár szabadságvesztéssel is – a tettlegességért, nem lehet garantálni a sofőrök biztonságát. Az EKSZ az ország összes járművezetője nevében sürgős intézkedést vár.

A hatályos törvények alapján egyébként a járművezetők közfeladatot ellátó személynek minősülnek és bántalmazásuk esetén az elkövető akár 5 év szabadságvesztéssel is számolhat. Minősített eset, ha valaki mindezt csoportosan (ez 3 vagy több embert jelent), felfegyverkezve (élet kioltásra is alkalmas eszközzel), vagy fegyveresen teszi. Ilyenkor a támadót akár nyolc évre is börtönbe zárhatja a bíróság. Sőt, ha az elkövető bármilyen testi sértést okoz, akkor annak súlyosságától függően - a halmazati szabályokra figyelemmel - a maximum kiszabható büntetés még az előbb ismertetettnél is magasabb lehet. 

A kirúgott BKK-vezér Fürjes Balázst választotta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 12:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Varga Ivett a Budapesti Fejlesztési Központban kapott munkát
Varga Ivett a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág revitalizációjának projektvezetője a Fürjes Balázs államtitkárhoz tartozó Budapest Fejlesztési Központban

- írja a Telex. A portál szerint ugyan nem verték nagydobra, de a korábbi BKK vezérigazgató - akit 3 hónap után rúgtak ki - tavaly december óta dolgozik a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár csapatában. Mint lapunk is megírta, Varga Ivettnek tavaly májusban kellett távoznia a Budapesti Közlekedési Központ éléről. Hivatalosan a járatritkítások miatt, ugyanakkor a Népszava akkori értesülései szerint abba bukott bele, hogy élettársa szexuálisan zaklatta a cég több dolgozóját.