Előfizetés

Letöltendő börtönt akar a sofőrök bántalmazóinak az érdekképviselet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 14:16
illusztráció
Fotó: Shutterstock
A minap Óbudán vertek meg egy buszvezetőt. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet a történtek után Pintér Sándorhoz fordult.
Letöltendő szabadságvesztést szorgalmaz az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) azok számára, akik a közösségi közlekedésben dolgozó járművezetőket bántalmazzák

- közölte az érdekképviselet. Mint azt a lapunkhoz eljuttatott közleményükben írják, elegük lett a BKV járművezetőinek az őket érő rendszeres és egyre brutálisabb bántalmazásból, ezért sürgős intézkedést kérnek az illetékesektől. "Az EKSZ a közfeladatot ellátó sofőrök nevében elvárja, hogy komoly szankciókkal állítsák meg az egyre veszélyesebb folyamatot, még mielőtt tragédia történne" - fogalmazott a szervezet elnöke, Naszályi Gábor. Az állásfoglalást azután adták ki, hogy a minap két férfi megverte az Óbudai Szentlélek téren az egyik járművezetőt, amiért az nem engedett jegy nélkül és nyitott üdítővel felszállni egy babakocsis nőt. "Néha elég egy kis szikra, s máris robban a bomba az utastérben" - jelentette ki Naszályi Gábor, aki szerint sokszor a vezetőkön csattan az utasok dühe, amiért az első ajtós felszállás esetén rájuk szólnak, hogy érvényesítsék a jegyüket. Éppen ezért, az EKSZ levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert, megfelelő intézkedéssel, akár törvénymódosítással is védje meg a közfeladatot ellátó járművezetőket. 
Az elnök szerint addig, amíg a bántalmazók nem fizetnek meg súlyosan – akár szabadságvesztéssel is – a tettlegességért, nem lehet garantálni a sofőrök biztonságát. Az EKSZ az ország összes járművezetője nevében sürgős intézkedést vár.

A hatályos törvények alapján egyébként a járművezetők közfeladatot ellátó személynek minősülnek és bántalmazásuk esetén az elkövető akár 5 év szabadságvesztéssel is számolhat. Minősített eset, ha valaki mindezt csoportosan (ez 3 vagy több embert jelent), felfegyverkezve (élet kioltásra is alkalmas eszközzel), vagy fegyveresen teszi. Ilyenkor a támadót akár nyolc évre is börtönbe zárhatja a bíróság. Sőt, ha az elkövető bármilyen testi sértést okoz, akkor annak súlyosságától függően - a halmazati szabályokra figyelemmel - a maximum kiszabható büntetés még az előbb ismertetettnél is magasabb lehet. 

A kirúgott BKK-vezér Fürjes Balázst választotta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 12:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Varga Ivett a Budapesti Fejlesztési Központban kapott munkát
Varga Ivett a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág revitalizációjának projektvezetője a Fürjes Balázs államtitkárhoz tartozó Budapest Fejlesztési Központban

- írja a Telex. A portál szerint ugyan nem verték nagydobra, de a korábbi BKK vezérigazgató - akit 3 hónap után rúgtak ki - tavaly december óta dolgozik a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár csapatában. Mint lapunk is megírta, Varga Ivettnek tavaly májusban kellett távoznia a Budapesti Közlekedési Központ éléről. Hivatalosan a járatritkítások miatt, ugyanakkor a Népszava akkori értesülései szerint abba bukott bele, hogy élettársa szexuálisan zaklatta a cég több dolgozóját.

Galgóczi Ágnes: ősszel újabb járványhullám jöhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 12:23

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az operatív törzs tájékoztatói megszűnnek, s kezdetét veszi a készenléti jellegű adatszolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy kizárólag hétköznap tesznek közzé járványügyi adatokat.
"Miután a koronavírus-járvány harmadik hulláma véget ért, így az operatív törzs sajtótájékoztatója is megszűnik" - közölte Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Hozzátette, átállnak egy készenléti jellegű adatszolgáltatásra, ami azt jelenti, hogy kizárólag hétköznap tesznek közzé járványügyi adatokat. Egyúttal megnyugtatott mindenkit, hogy a releváns információk továbbra is elérhetők lesznek a hivatalos kormányzati koronaoldalon. Kiss Róbert bejelentette azt is, hogy újra lehet tartani falunapokat, amin az élőzene is engedélyezett lesz, de az azon résztvevők létszámát az operatív törzs 1500 főben maximalizálta. Az egyéb zenés-táncos rendezvényeken való részvételhez továbbra is szükség van a védettségi igazolványra, amivel ha valaki nem rendelkezik, úgy minden esetben ki kell zárni az eseményből. Az alezredes beszélt arról is, hogy egyre több országgal van már egyezség a beutazásról - itt Kiss Róbert példaként említette Marokkót és Albániát -, de Ausztriával egyelőre nincsen.  Az eseményen Müller Cecília országos tisztifőorvost ezúttal is a Nemzeti Népegészségügyi központ járványügyi főosztályvezetője helyettesítette. Galgóczi Ágnes arról beszélt, hogy ugyan sikerült a járvány harmadik hullámát letörni, de a vírus még köztünk van, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy ősszel ismét bekövetkezhet egy fellángolás.