Országgyűlés;2022;központi költségvetés;

Kormánypárti szavazatokkal fogadták el hazánk 2022-es költségvetését

Újraindítás kontra választási osztogatás – Magyarországon a jövő évi gazdálkodás alapjaiban sincs egyetértés a parlamenti oldalak között.

Az Országgyűlés 132 igen, 26 nem szavazattal hagyta jóvá hazánk 2022-es központi költségvetéséről szóló előterjesztést, amelyben a kormány „dinamikus”, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel, mérsékelt, 3 százalékos inflációval, az európai uniós országokban várható hiánycsökkentési trendhez illeszkedő 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, valamint a GDP 0,4 százalékát meghaladó biztonsági tartalékkal számol.

Jövőre az államháztartás központi alrendszerének kiadási főösszege 28 546,45 milliárd forint, a bevételi oldalé pedig 25 393,8 milliárd forint lesz. A hiányt 3 152,6 milliárd forintban állapították meg, míg tartalékként 233 milliárd forint van a költségvetésben.

Az államadósság-mutató a jövő év végére tervezett mértéke 79,3 százalék.

A kormány azzal számol, hogy 2022-ben 1,1 százalékkal bővülhet a foglalkoztatás, a nettó jövedelmek várhatóan 7,7 százalékkal emelkednek, a háztartások fogyasztása 4,8 százalékkal nőhet. Hasonlóan az ideihez a jövő évi büdzsének is két pillére lesz. A gazdaság-újraindítási alapban 2022-ben 7300 milliárd forintot meghaladó összeg lesz, amely a jövő évi GDP 13 százaléka. Az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap meghaladja a 3600 milliárd forintot.

Varga Mihály pénzügyminiszter május közepén, a törvényjavaslat általános vitájában az újraindítás költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét, amelynek középpontjában a koronavírus-járvány után a gazdaság-újraindítási akcióterv áll. Ezzel szemben – ahogyan arról a Népszava beszámolt – az ellenzéki pártok, választási költségvetésnek nevezték a büdzsét, amelynek vesztesei valójában az emberek lesznek, és amelynek jelentős részét az ellenzéki önkormányzatok elleni bosszúállásra és propagandára költik majd. Lapunk június elején azt is megírta:

a parlamenti költségvetési bizottság ülésén kiderült, hogy a több mint ezer ellenzéki módosítóból egy sem nyerte meg a kormány tetszését, azonban végül a saját költéseit további tízmilliárdokkal növelték a kormánypártok, és képviselőik kizárólag a saját módosító javaslataikat fogadták el.