amerikai-orosz kapcsolatok;csúcstalálkozó;Joe Biden;Reveal;Vlagyimir Putyin;

2021-06-18 06:14:42

Rachel Scott kérdése

Lindsey Graham republikánus szenátor már szerda este tudta, hogy a Biden-Putyin találkozó maga volt a katasztrófa. Lehet, hogy neki lesz igaza, de az amerikai elnök eleve azt mondta, hogy a puding próbája az evés, majd kiderül, lesz-e folytatása a nagyon óvatos genfi kezdésnek.

Másrészt volt Putyin sajtóértekezletének egy olyan momentuma, amely miatt már önmagában megérte csúcstalálkozót tartani. Rachel Scott, az ABC riportere a halott és a börtönben lévő ellenzékiek mind hosszabb listája és az Alekszej Navalnijhoz köthető szervezetek „szélsőségessé” nyilvánítása kapcsán azt az egyszerű kérdést tette föl az orosz elnöknek, hogy mitől fél ennyire. A dolog láthatóan nem tetszett a megkérdezettnek, aki elmagyarázta, hogy minden rossz oka Amerika, amiért támogatja az oroszországi civil szervezeteket és „a rendszeren kívüli" ellenzéket. (A rendszeren belüli „ellenzéket” a kommunista párt és a hipernacionalista bohóc Vlagyimir Zsirinovszkij fémjelzi.)

Mivel Washington deklarált célja Oroszország feltartóztatása, nyilván azokat a szervezeteket segíti, amelyek szintén Oroszország vesztét akarják. Azt nem mondta, de ebből persze logikusan következik, hogy a Navalnij által bírált korrupció és az ezt lehetővé tévő zsarnokság egyenesen Oroszország üdvét szolgálja. Innen is gratulálunk az ifjú kollégának, az ilyen pillanatokért érdemes újságírónak állni.

A találkozó további érdeme, hogy hőmérőként mutatta az amerikai-orosz kapcsolatok állapotát.

Az olyan, hogy Putyin eredményként említhette a nagykövetek visszaküldését egymás fővárosaiba – ők azt követően utaztak haza, hogy Biden egy tévéinterjúban igenlően felelt arra a kérdésre, gyilkosnak tartja-e az orosz elnököt.

Amerikai szempontból nézve Oroszország messze nem a legnagyobb probléma, az Kína. De Moszkva nagyon ügyes stratégiával folyamatosan annyira irritáló tud maradni, hogy mégiscsak foglalkozni kell vele. A genfi csúcs előtt például kiküldte a Csendes-óceán közepére távol-keleti hadiflottájának krémjét és néhány stratégiai bombázóját. A térségben a szovjet idők óta ez a legnagyobb orosz hadgyakorlat – bár ettől nem fognak rosszul aludni az amerikai admirálisok, mert az orosz haditengerészet, mint amúgy a nemzeti össztermék is, nagyjából a dél-koreaival vethető össze. Arra azért jó volt a dolog, hogy a trumpista FoxNews Biden gyengeségéről beszélhessen.

Putyin amúgy is nyíltan Trump mellé állt, amikor Amerika szemére vetette a Capitolium „békés” megostromlói elleni erőszakot vagy a BLM, a Számítanak a Fekete Életek Is mozgalom tavaly néha gyújtogatásba átcsapó demonstrációit. Azt mondta, ő csak az ilyesmitől akarja megvédeni az oroszokat.

Biden meg Putyintól. Világossá tette, hogy Amerika hasonló eszközökkel válaszol, ha megint orosz hekkerek támadják meg az energetikai szektor vagy más kulcsfontosságú ágazatok számítógépes rendszereit. Ehhez képest kifejezetten megnyugtató, hogy bár a kölcsönös bizalom a béka ülepe alá süllyedt, az atomarzenálok kapcsán mindkét fél a „stratégiai stabilitás” kifejezést használta.