Eszenyi Enikő;Cseke Péter;Vígszínház;kecskeméti Katona József Színház;

2021-06-19 14:50:47

Feszültségcsökkentőnek is szánta Cseke Péter Eszenyi Enikő felkérését

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója a botrányok ellenére „bízik a megbocsátás erejében”.

Egy évvel a vígszínházi botránya után tér vissza rendezőként a színházi világba Eszenyi Enikő, és az őt munkára felkérő Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, Cseke Péter a Blikknek minderről azt nyilatkozta:

A színházi világban ugyanakkor  hatalmas felháborodást keltett, hogy ő állítja színpadra a Cirkuszhercegnőt. Mint emlékezetes, a Népszava is megírta: Eszenyi Enikő tavaly márciusban visszavonta a Vígszínház vezetésére beadott pályázatát és ahogy fogalmazott befejezte munkáját a teátrumban, gyakorlatilag lemondott.

Eszenyi Enikő ügyében akkor Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezett vizsgálatot, miután a társulat több egykori és jelenlegi tagja is bírálta a vezetési módszereit. A vádak között elhangzott az is, hogy a verbális erőszak, a nyilvános megalázás és a „felülrendezés” régóta a Vígszínház vezetői kultúrájának részét képezi.  

 

Cseke Péter most úgy vélekedett:

A színházigazgató azt is elmondta, a teátrumnak több éve van etikai kódexe, s egy etikai bizottságot is felállítottak, ám annak összehívására még nem volt szükség.