Matolcsy György;euró;eurózóna;Magyar Nemzeti Bank;

2021-06-28 15:41:31

Matolcsy György szerint, ha jövőre az ellenzék nyer, akkor jöhet a magyar euró

A jegybank elnöke ezt nem dicséretnek szánta, sokkal inkább fenyegetésnek.

- vélekedett Matolcsy György hétfőn, a Magyar Nemzetben megjelent írásában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint ha ez megtörténik, akkor a hazai felzárkózás útja a fejlett világ felé bezáródik. Ám ha nem sikerül a tervük, akkor folytatódhat a "nemzeti felemelkedés, a gazdasági felzárkózás és az EU megreformálásának 2010-ben megkezdett folyamata".

Ezt követően azzal folytatta, hogy megmagyarázta, mi valójában az euró. Az európai közös valuta a kétpólusú világrendszer összeomlására, az USA új hegemón szerepére és a német egyesítésre adott európai, elsősorban francia válasz. "A franciák és a német márka-övezeten kívül lévő későbbi EU-tagok azt gondolták, hogy az egyesített Németország a mindenható német márkával túlhatalomra tenne szert, ezért kell a közös valuta" – írta.

Matolcsy György szerint első pillantásra az euró egy sikertörténetnek tűnik, mert az euróövezet legtöbb tagja a fejlettség és az életszínvonal terén a világ legjobbjai közé tartozik. Ám ezek az országok valójában akkor emelkedtek a legjobbak közé, amikor még nemzeti valutájuk volt, mára pedig már tisztán látható, hogy az euróval ezt nem tehették volna meg.

"Mindenki rosszul járt, aki az eurót átvette, és az nyert, aki megtartotta a nemzeti valutáját" - vonta le a történtek tanulságát. Úgy véli, Lengyelország, Csehország és Magyarország sokat nyert azzal, hogy az EU-csatlakozás után nem követte azonnal Szlovákiát és Szlovéniát az eurózónába.  

- zárja sorait Matolcsy György. 

Mint azt lapunk is megírta, a jegybank elnöke az utóbbi időben egyre többször bírálta a kormányzati politikát. Legutóbb egyenesen odáig merészkedett, hogy a kormánylap hasábjain bírálta a fideszes többség által elfogadott költségvetést, mondván, hibásak annak kiindulópontjai.