Európai Unió;Szlovénia;Janez Jansa;illiberalizmus;

2021-07-02 07:17:15

Erősen indított az EU soros elnökeként Orbán jóbarátja

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bírálta a szlovén kormányt a médiaszabadsággal és az igazságszolgáltatással kapcsolatos hozzáállása miatt, ami az ország uniós elnökségének viharos kezdetét jelzi, írta a Financial Times.

Július elsejétől Szlovénia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Az uniós tisztségviselőknek gombóc is volt a torkukban emiatt, hiszen Janez Jansa miniszterelnök az Orbán Viktoréhoz hasonló illiberális államot kíván felépíteni hazájában, elhallgattatná a független médiumokat és megszüntetné a hatalmi ágak szétválasztását. Már rögtön, az EU elnökség első napján kiderült, ez a fél év más lesz, mint a többi. A szlovén elnökséget megnyitó ljubljanai sajtóeseményén jelenlévő Ursula von der Leyen bizottsági elnök hangsúlyozta, hogy a szabad és független média „a demokrácia lényege”, és felszólította Janez Jansa miniszterelnököt, hogy oldja fel a köztulajdonban lévő sajtóügynökség, az STA finanszírozásának befagyasztásával.

Egy ingerült szóváltás során felszólította Jansát, hogy „a lehető legsürgősebben” nevezze meg országa képviselőit az új Európai Ügyészségbe (EPPO), és ragaszkodott ahhoz, hogy a bíráknak joguk van személyes politikai nézeteikhez, írta a Financial Times.

Európában mind többen aggódnak a szlovén demokratikus normák és a jogállamiság miatt, miközben attól tartanak, hogy Jansa hasonló utat követhet, mint Orbán Viktor, aki egyébként igen közel áll a szlovén kormányfőhöz, ennek jeleként a Fideszhez köthető vállalkozók vásárolták be magukat a szlovén médiába.

A von der Leyen mellett álló Jansa megvédte kormánya teljesítményét, és azt állította, támogatja az emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó uniós alapelveket, valamint a tagállamok közötti „kulturális különbségeket”.

A feszültségtől nem mentes sajtótájékoztatót Jansa és az országba látogató uniós biztosok közötti rossz hangulatú találkozó követte. Beszámolók szerint Jansa váratlanul két szlovén bíróról készült fényképet mutatott, amelyeken a bírák társaságában balközép politikusok voltak láthatóak, ezzel arra utalva, hogy országa igazságszolgáltatása politikailag elfogult.

Frans Timmermans, a bizottság ügyvezető alelnöke, szociáldemokrata politikus ezt követően visszautasította, hogy megjelenjen a közös csoportképen. „Egyszerűen nem állhattam egy pódiumon Jansa miniszterelnökkel” a két bíró elleni támadása után – közölte.

Az eredetileg Szlovénia uniós menetrendjének megvitatását célzó találkozóból meglehetősen kínosan alakult, a szlovén miniszterelnök az országával szembeni bánásmódra panaszkodott és rögtön megkérdőjelezhetővé vált, alkalmas-e Szlovénia a soros elnökségre.

Von der Leyen ezt követően újságíróknak elmondta, hogy a bíráknak lehetnek politikai párt tagjai, hozzátéve, hogy ez minden demokráciában magától értetődő. 

Márciusban a szlovén államügyészek szövetsége panaszt tett az Európa Tanácsnál az ország igazságszolgáltatására gyakorolt „számos elfogadhatatlan nyomásgyakorlás” miatt. A szövetség azt is megjegyezte, hogy Szlovénia késlekedik az uniós pénzekkel való visszaélések üldözésére létrehozott Európai Ügyészség két delegáltjának kinevezésével.

Jansa gyakran használta a Twittert médiaszervezetek és újságírók elleni támadására.

Jansa ugyanakkor a sajtótájékoztatón dicsérte von der Leyent a világjárvány brüsszeli kezeléséért, és kijelentette, hogy hisz az EU alapelveiben. Azt mondta, hogy országa képes "becsületes közvetítőként" fellépni, de az is irreális, hogy az uniótól azt várjuk, hogy egy olvasztótégely legyen, ahol „mindannyian egyformán gondolkodunk”. Senki sem vádolhatja országát az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértésével - mondta, és megvédte, hogy országa hogyan kezeli az Európai Ügyészséget.

Megvédte kormánya döntését is, hogy idén visszatartotta a szlovén STA sajtóügynökség finanszírozását, és azt állította, hogy a pénz kifizetése „papírmunkával kapcsolatos problémák” miatt nem történt meg, és erre is lehet megoldást találni.