vita;München;botrány;német;meccs;

2021-07-05 07:30:00

Előre szóltak a magyarok a problémás drukkerekről

Bár a müncheni meccs előtt a magyarok informálhatták a német hatóságokat, a kormány mégis „túlkapásokat” emleget.

Nagyobb számban szélsőséges elemek is kiutaznak Münchenbe – a Népszava több, egymástól független forrásból úgy tudja, a magyar hatóságok ilyen információkkal látták el a németeket a június 23-i Európa bajnoki csoportmeccset megelőzően. Forrásaink szerint, az információcsere ilyenkor teljességgel bevett dolog, ugyanakkor ennek fényében furcsa, hogy a magyar fél napok óta német rendőri „túlkapásokat” emleget.

Szijjártó Péter külügyminiszter már az esemény előtt arra panaszkodott, hogy a konzuloknak nem engedték, hogy jogsegélyt szolgáltassanak a magyaroknak – igaz, később a müncheni rendőrség azt válaszolt az Indexnek, nincs információjuk diplomaták korlátozásáról –, utána pedig közölte, hogy 18 hazai szurkolót állítottak elő. Egy nappal a meccset követően Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arra panaszkodott, a bajor hatóságok mennyire „barátságtalanok” voltak, Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője pedig odáig ment, hogy a németeknek 2015-ben kellett volna ilyen szigorral fellépni a migránsok ellen. Pár nappal később pedig Szijjártó a bajor belügyminisztertől kért tájékoztatást arról, milyen büntetést kapott az a személy, aki szivárványszínű zászlót lobogtatva rohant a pályára a német-magyar Eb-meccsen a magyar himnusz alatt, mert a külügyminiszter szerint erre nem, a magyarok érkezésére viszont a rendőri sorfalakat látva szerinte igencsak felkészültek a német hatóságok.

A müncheni rendőrség korábbi tájékoztatása szerint pirotechnikai eszközök és kábítószer birtoklása, illetve „alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata” miatt tartoztattak le magyar szurkolókat, illetve megjegyezték: a magyarok egy része homofób szólamokat skandáltak. A német hatóságok 200 problémásabb drukkert azonosítottak, de azt nem árulták el, milyen információk alapján. Forrásaink szerint nem kizárt, hogy a magyar hatóságok által átadott információk segítségével.

Ezt erősíti, hogy a bajorok és a magyar kormány közti egyeztetéseken is előkerült mindez. Diplomáciai forrásból megtudtuk, Sztáray Péter külügyi államtitkár múlt csütörtökön Johannes Haindl budapesti német nagykövettel találkozott. Forrásunk szerint Sztáray már nyilvánosan is megfogalmazott kormányzati észrevételeket tárta a nagykövet elé. Úgy tudjuk, Johannes Haindl felhívta az államtitkár figyelmét arra, hogy a német rendőrség éppen a magyar hatóságok előzetes figyelmeztetése nyomán készült eleve a magyar szélsőségesek megfékezésére. (Információink szerint Tordai-Lejkó Gábor müncheni főkonzul a héten találkozott Karl Michael Scheufele bajor belügyminiszter-helyettessel és neki is panaszkodott a meccs és a „túlkapások” miatt, hozzátéve, hogy bűncselekmények elkövetése nem vitatja a magyar fél sem a rendőri fellépés jogosságát.) 

Nemcsak a szurkolói ügy, hanem a homofób passzusokkal kiegészített pedofilellenes törvény miatt is sokat romlott a korábbi jó kapcsolat a Fidesz és a bajor Keresztényszociális Unió között. A párt korábbi elnöke, Horst Seehofer, szövetségi belügyminiszter a múlt héten már az uniós támogatások csökkentését vetette fel Magyarországgal szemben. A CSU mostani elnöke, Markus Söder pedig egy a Münchener Merkurnak adott friss interjújában „tragikus figurának” nevezte Orbán Viktort, aki „fiatalon a szabadság és a demokrácia harcosa volt”, de mára radikális jobboldali politikusokkal akar szövetséget kötni.