Ujhelyi István;koronavírus;mentális betegségek;

2021-07-05 12:40:46

Ujhelyi partnerséget ajánlott a kormánynak mentálhigiénés területen

Jó lenne törődni a gyermekek, diákok mentális egészségével a koronavírus-járványban.

A koronavírus-járvány mentálhigiénés hatásaival foglalkozó program elindítását sürgette az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője hétfőn.

A szocialista Ujhelyi István a Facebook-oldalán tartott online sajtótájékoztatón különösen fontosnak nevezte a gyermekek, diákok mentális egészségének figyelemmel kísérését és a pedagógusok felkészítését ezen problémák felismerésére és kezelésére.

Felidézte, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta a Lélekvakcina nevet viselő javaslatcsomagjára (melyről lapunkban írt az EP-s képviselő), hogy a járvánnyal összefüggő szakmai kérdéseket a politikusok hagyják meg a szakértőknek.

Megjegyezte, az elmúlt hetekben az EP közegészségügyi bizottságának tagjaként számos európai és magyar orvosszakmai szervezettel, szakszervezettel, mentálhigiénés szakemberrel és civillel egyeztetett a témáról.

Ujhelyi István kitért arra, hogy az Európai Bizottság által készíttetett felmérés szerint minden ötödik gyermek szorong a járvány miatt és minden tizediknél találtak konkrét mentális problémákra utaló tünetet.

Az ellenzéki politikus partnerséget ajánlott az ügyben a kormánynak.

Ahogy arról mi is írtunk: több mint 230 ezer, főleg amerikai, koronavírus-fertőzésen átesett ember orvosi dokumentációját elemezték a kutatók, amely kiderült, a Covid-19-ből felgyógyultak harmadánál jelentkezik idegrendszeri vagy mentális zavar.