Financial Times;homofób;pedofilellenes törvény;

2021-07-14 09:43:50

Financial Times: Brüsszel eljárást indít a homofóbnak ítélt törvény miatt

Rekord gyorsasággal született meg a bizottsági érveket tartalmazó felszólító levél.

"A gyereknevelés vitathatatlanul a szülők joga és felelőssége. Az egyenlő bánásmód, az emberi méltóság tiszteletben tartása ugyanakkor minden európai uniós polgár alapjoga, ahogy az is, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés és megbélyegzés vallási, politikai vagy nemi hovatartozás és szexuális irányultság alapján." Ezzel válaszolt az Európai Bizottság magyarországi képviselete Orbán Viktornak, aki a pedofiltörvény európai parlamenti vitája után azt mondta: "Az Európai Bizottság azt akarja, hogy Magyarország engedje be az LMBTQ aktivistákat és szervezeteket az óvodákba és az iskolákba".

"Tények és tévhitek" című közleményében a bizottsági képviselet leszögezte: Varga Judit miniszternek június 23-ikán megküldött levelében az Európai Bizottság világosan megfogalmazta, hogy a törvényt mely pontokban találta ellentétesnek az európai uniós joggal és alapértékekkel. Ez a levél nem tartalmaz olyan állítást, ami az EP-vita után elhangzott, és a Bizottság nem tett ilyen értelmű nyilatkozatot sem — olvasható a közleményben.  

Az újság szerint az Európai Bizottság a hivatalos felszólító levélben arra fog figyelmeztetni, hogy a magyar jogszabályi változtatások sértik a véleménynyilvánítás és az információszabadság jogát, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmát. A lap úgy tudja, hogy a brüsszeli testület jogsértést fedezett fel abban is, hogy az LMBTQI témájú mesekönyveken fel kell tüntetni, hogy azok a "szokványostól eltérő kiadványok".

A június 15-ikén elfogadott pedofiltörvény rekord gyorsasággal akadt fenn az uniós jog betartását felügyelő Európai Bizottság szűrőjén. A kötelezettségszegési eljárások megindítását általában hetekig, hónapokig tartó levelezés és párbeszéd előzi meg a brüsszeli szerv és az érintett tagállam között. A biztosi testület ezúttal nem sokáig habozott, miután a jogszabályt általános felháborodás fogadta az uniós intézményekben és tagállamokban.

A kötelezettségszegési eljárásra "feszült pillanatban kerül sor": a magyar miniszterelnök a múlt havi uniós csúcson szemrehányásokat kapott az LMBTQI-ellenes törvény miatt, és késik a magyar helyreállítási terv jóváhagyása is, mivel az Európai Bizottság szigorúbb jogállamisági intézkedéseket szorgalmaz, jegyezte meg a Financial Times. Ehhez járul, hogy a brüsszeli testület jövő szerdán fogadja el a jogállam helyzetéről szóló 27 országjelentést, és a magyarországi értékelés még a tavalyinál is kritikusabb lehet.