Urbányi Zóra;

2021-07-28 20:15:15

Hangjával hódít Urbányi Zóra

Urbányi Zóra énekes-dalszerző egyszerre találja meg a helyét Los Angeles és Budapest zenei közegében.

Kétlaki életet él a huszonnégy éves Urbányi Zóra (művésznevén: ZÓRA) énekes-dalszerző, aki hol Budapesten, hol Los Angeles zenés klubjaiban lép fel magát zongorán kísérve. Dalait ráadásul maga hangszereli is, így teremtve egyedi hangzásvilágot, amelyet a zongora és az elektronikus elemek mellett különleges, mély tónusú hangja tesz megkapóvá. Az énekes egyetlen zenei műfaj mellett sem kötelezi el magát: szívesen hallgatja Fiona Apple, David Bowie, Cseh Tamás vagy Másik János dalait, de énekel Kollár-Klemencz Lászlót, Beatlest, Queent és Amy Winehouse-t is.

Mostanában saját dalokat ír, amelyeket telefonon rögzít, nehogy a hirtelen jött ihlet elszálljon.

Zórának az Egyesült Államokkal szoros a kapcsolata: a család az édesapa sportkarrierje miatt 1997-ben éppen a kaliforniai Palo Altóban élt, amikor megszületett Zóra – később a szülők a lánnyal és a két bátyjával visszaköltöztek Magyarországra. A felcseperedő Zóra a zene világához ösztönösen kapcsolódott, ahol csak tudott énekelt, a családi eseményektől kezdve a hosszú autóutakon át a karácsonyi vacsoráig. Tinédzserként egy alkalommal még videóklipje is született Én vagyok címmel, de akkor úgy érezte, még nem érkezett el az idő, hogy folytassa a szereplést.

Tizenhat évesen határozta el, hogy az Egyesült Államokba költözik, mivel idősebb bátyja, Kristóf ekkor már San Franciscóban tanult filmezést, fiatalabbik testvére, Kolos pedig Kansas City-ben tanult. – Mivel hármunk közül engem vonzott leginkább Amerika, így nekem is muszáj volt elindulnom – emlékszik vissza Urbányi Zóra, aki amellett, hogy Kansas City-ben folytatta a középiskolai tanulmányait, az éneklést továbbra is autodidakta módon sajátította el. Amikor az egyik helyi étteremben együtt zenélt két idős gitárossal, megerősödött benne, hogy igazán az élő zenében tud kibontakozni. Ezekben az években ezért egyre több előadóval állt színpadra, akik a fellépések rutinja mellett a szakmai tudást is átadták neki.

Húsz évesen, amikor Los Angelesbe költözött, már tudatosan járta a helyszíneket, és érzett rá a város bohém hangulatára, miközben egy beverly hills-i bárban lépett fel szombat esténként. A véletlen úgy hozta, hogy Los Angeles-ben magyar előadókkal is játszott: 2018-ban Kiss Tibi és Vastag Gábor Aranyakkord formációjához csatlakozott a Magtár nevű magyar klubban, tavaly pedig Barabás Lőrinc dzsessztrombitás-zeneszerzővel lépett színpadra a Tribal Caféban. Utóbbi előadásból „munkakapcsolat” is lett: a zenész tavaly ősszel Zóra fellépésén vendégeskedett, néhány napja pedig Zóra a Barabás Lőrinc Quartet fellépése előtt adta elő saját dalait az A38 hajón. Hamarosan az első magyar nyelvű Mámor című dalát a nagyközönség is hallhatja, a készülő lemez pedig felkerül a Spotify zenemegosztó oldalra, és idővel akár fizikai hordozóra is – Zóra leginkább egy bakelitnek örülne.