Iványi Gábor;Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség;

2021-07-28 07:00:00

Iványi Gábor: „Kénytelenek voltunk fellebbezni”

A lelkész szerint a cél egyértelmű: „mindent elkövetni azért, hogy ne kapjuk vissza azt a státuszt, amit jogsértő módon elvettek tőlünk”.

Továbbra sem látszik, hogy az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség helyzetének rendezése belátható közelségbe került volna. Ellenkezőleg. Iványi Gábor arról tájékoztatta lapunkat, hogy múlt hónapban a bíróság egy olyan, „alacsony szintű” státuszt ítélt meg felekezetének, amely elfogadhatatlan számukra. „Kénytelenek voltunk fellebbezni” – mondta a lelkész.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a Kádár-korszakban politikai üldöztetést és rendőri zaklatásokat szenvedett el, hosszú küzdelem után sikerült elérnie, hogy jogi értelemben is elnyerje az egyházi státuszt. Ettől aztán a kétharmados Fidesz-kormány fosztotta meg.

Annak, hogy egy vallási szervezet milyen státuszt tölt be, részben erkölcsi, de anyagi szempontból is nagy jelentősége van. Teljes mértékig csak az úgynevezett bevett egyházak részesülnek a költségvetési forrásokból. Iványi Gáboréknak a „bevett egyháznál” több fokozottal alacsonyabb besorolást ajánlott meg a bíróság. A lelkész szerint a cél egyértelmű: „mindent elkövetni azért, hogy ne kapjuk vissza azt a státuszt, amit jogsértő módon elvettek tőlünk”.

A testvérközösség szegénységben élő gyerekek, rászorulók számára tart fenn intézményeket. Iványi Gábor a közelmúltban adta hírül, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a korábbi elvonások után – újabb 95 millió forintot vesz el iskoláiktól. Ezzel veszélybe kerül csaknem 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatása és a velük foglalkozó mintegy 500 ember állása.

Iványiék ismét kártérítési igényt fognak benyújtani, de az újabb strasbourgi eljárást csak akkor tudják elindítani, ha Magyarországon már kimerítették a rendelkezésükre álló jogorvoslati lehetőségeket.