ellenzék;Dobrev Klára;Jakab Péter;

2021-07-28 19:40:35

Nyilvántartásba vették az első jelölteket az ellenzéki előválasztáson

Két miniszterelnök-jeltölt és eddig 50 egyéni jelölt regisztrációját fogadták el.

Hétfőtől szerdáig két miniszterelnök-jelölti és 69 egyéni képviselőjelölti regisztrációs kérelem érkezett, emellett két jelölőszervezet is bejelentkezett már – közölte a Népszava érdeklődésére az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), amelybe a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik, az LMP és Párbeszéd delegált egy-egy tagot. A testület szerda délutánra először hívta össze azt az ülést, amin az első körben beérkezett kérelmekről döntöttek. Ha minden irat rendben van, akkor a jelöltet nyilvántartásba veszik, más esetben hiánypótlásra kérik a regisztrálót.

A testület közölte: elutasító határozatot nem hoztak, de több kérelem hiánypótlásra szorul. 

Mint arról korábban már beszámoltunk, hétfőn kezdődött el az ellenzéki előválasztás úgynevezett nyilvántartásba vételi szakasza. A miniszterelnök-jelölteknek és az egyéni országgyűlési képviselőjelölteknek augusztus 15-ig van lehetőségük nyilvántartásba vetetni magukat a szükséges dokumentumok és nyilatkozatok kitöltésével. Minden érintettnek kötelező nyilatkoznia például arról, hogy van-e olyan ügye, ami kompromittáló lehet az ellenzéki pártok számára, ha nyilvánosságra kerül. A jelölteknek el kell fogadniuk a közös etikai kódexet is, továbbá vagyon-, feddhetetlenségi- és értéknyilatkozatot kell kitölteniük.

Azok, akik sikerrel regisztrálnak, augusztus 23-tól szeptember 6-ig gyűjthetik az ajánlásokat. Egyéni jelölt az lehet, aki az adott választókerületében 400 aláírást összegyűjt. A miniszterelnök-jelölteknek országosan 20000 szignót kell leadniuk.