Gellért fürdő;fürdők;Rácz fürdő;

2021-08-06 06:40:00

Kis budapesti fürdőhistória: bezár a Gellért, nyitna a Rác

Nem halogatható tovább a Gellért fürdő felújítása, az emiatt kieső bevételt az újranyitó Rác fürdő jegyeladásából pótolnák ki. Pénz egyelőre egyikre sincs.

Egy teljes évi bevétel – 19 milliárd forint – hiányzik a fővárosi fürdőket üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. kasszájából a pandémia miatt. Tavaly március óta az idei július volt az első hónap, amikor a cég képes volt hozni az üzleti tervben szereplő 900 millió forintos bevételi előirányzatot. Ebben nagy szerepe volt a hőség miatt megrohamozott fővárosi strandoknak, de a patinás fürdőkben is egyre több a vendég, 60 százalékuk külföldi. A javuló számok ellenére a fővárosi önkormányzat cége önerőből nem tudja felújítani a frissen megszerzett Rác fürdőt, különösen úgy, hogy közben a tovább már nem halogatható felújítás miatt jövőre a Gellért fürdő is bezár – válaszolta a Népszava kérdésére Szűts Ildikó, a BGHY vezérigazgatója.

A Gellért fürdő és a vele egy társasházként működő patinás Gellért szálló a közös gépészeti, elektromos és statikai rendszerek miatt csak együtt újítható fel. Csakhogy a fürdőt üzemeltető cégnek, illetve a hotelt korábban birtokló Danubius Szálloda és Gyógyfürdő Zrt.-nek soha nem volt rá pénze. Csupán a fürdő gépészeti felújítását 2 milliárdra taksálták 2017-ben, míg a teljes költséget 15 milliárdra. A Danubius évekig keresett befektetőpartnert a feladatra, de erőfeszítéseik nem vezettek eredményre, holott Mészáros Lőrinc is bejelentkezett, az állam pedig elővásárlási jogot jegyeztetett be az ingatlanra. A huzavonának végül Jellinek Dániel ingatlanmogul vetett véget, aki 2019-ben 8,9 milliárdért kivásárolta a szállodát birtokló Dome Kft.-ből a Danubiust. (A fürdőt is megvette volna, de a főváros nem adta az aranytojást tojó tyúkot.) Az ügylethez a Magyar Fejlesztési Bank nyújtott 8,8 milliárd forint hitelt. Az új tulajdonos azóta sürgeti a felújítást, tavaly már úgy tűnt, hozzá is látnak, de a pandémia ismét megakasztotta. 

„Már nincs lehetőség a halogatásra. Az épület alatti pince statikai állapota annyira leromlott, hogy teljes egészében alá kellett dúcolni. Az ikonikus hullámmedencét az idén már nem is indíthattuk el. A szálló tulajdonosa jövő év januárjában kezdene hozzá a felújításhoz, ezt megpróbáljuk márciusra kitolni, de az már az utolsó utáni határidő” – ismerte el a Népszavának Szűts Ildikó, aki azt is elárulta, hogy hamarosan kiírják a tervező kiválasztását célzó tendert. Ennek árát az idei költségvetésük tartalmazza.

A BGYH aligha meglepő módon a várható bevételkiesés miatt ódzkodik a Gellért bezárásától, hiszen csúcsidőben napi 1000 vendég fordul meg ott. Ezt a forgalomcsökkenést a Rác fürdő újranyitásával ellensúlyoznák, ahol már a kezdeti időszakban 300-400 vendégre számítanak naponta. S mivel ez egy különleges szolgáltatásokat kínáló 5 csillagos fürdő lesz, így a jegyárak magasabbak lesznek, tehát a Gellért miatt kieső bevétel részben pótolható lenne. Éppen ezért a fürdőigazgatóság már 2022 végén megnyitná a Rác fürdőt. Ehhez azonban rohamtempóra lesz szükség. Egy korábbi felmérés szerint a felújításra legalább 6-8 hónap kell.

Mint arról a Népszava beszámolt: a fürdőt és a hozzá kapcsolódó hotelt a május végi árverésen 5,088 milliárd forintos kikiáltási áron szerezte meg a BGYH, de az adásvételi szerződést csak augusztus első napjaiban sikerült aláírni. A kulcsokat várhatóan csak szeptember elején kapják meg. Akkor kezdődhet meg az épület állapotfelmérése. Nem sok jóra számítanak, mivel az épület pincéjét, ahol a gépészeti és elektromos berendezések vannak, az elmúlt tíz évben háromszor is elöntötte a víz. A felszámoló által átadott dokumentáció szerint az ingatlanok rendbe tétele az eredeti 2002-es tervek szerint legkevesebb 2,5 milliárdot emészthet fel. A BGYH számításai szerint a beruházás 10 éven belül megtérül. A végső cél a fénykorban mért 194 ezres évi látogatószám elérése.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes hatalmas hibának tartja, hogy a Tarlós István vezette főváros 2010-ben megakadályozta a nyitást, hiszen akkor a fürdő és a szálloda is készen volt, most viszont gyakorlatilag újra fel kell újítani. Nem véletlen, hogy az ellenzéki városvezetés ennek kivizsgálását is kérte a korábbi időszak vitatott ügyeit vizsgáló bizottságtól – mondta a főpolgármester-helyettes, aki szerint ennek eredményétől függ, hogy tesznek-e majd feljelentést.

A műszaki állapotfelmérésre alapozva készül el az üzleti koncepció. A szálloda sorsáról a Fővárosi Közgyűlés dönt, egyelőre nem zárják ki azt sem, hogy az önkormányzat maga üzemelteti ezt is. A fürdő felújítását a legrövidebb időn belül szeretné megkezdeni a BGYH. Csakhogy a fővárosnak az önkormányzatok kivéreztetését célzó kormányzati politika miatt semmilyen szabad forrása nincs, a BGYH-nak pedig a járvány tett be, így várhatóan nem marad más, mint a hitelfelvétel. Erről már meg is kezdte a tárgyalásokat a BGYH. Gy. Németh Erzsébet bízik benne, hogy uniós forrási is szerezhetnek rá.