gyermekvédelem;népszavazás;homofóbia;

Senki nem kifogásolja egyelőre a homofób kérdéseket

Jövő hét hétfőig van lehetőség bírósági felülvizsgálatot kezdeményezni a kormány "gyermekvédelmi" népszavazási kezdeményezése kapcsán.

Egyelőre nem érkezett bírósági felülvizsgálati kérelem a kormány által benyújtott, a pedofíliát a homoszexualitással összemosó, „gyermekvédelmi” népszavazási kérdésekről szóló határozatok ellen a Nemzeti Választási Bizottsághoz – válaszolta a Népszava kérdésére a Nemzeti Választási Iroda. A fentieket megerősítve a Kúria is azt közölte lapunkkal, hogy jelenleg nem folyik felülvizsgálati eljárás a kérdések hitelesítése ügyében. 

Holott az ellenzéknek gyakorlatilag ez az egyetlen esélye a kormányfő által beharangozott népszavazás – legalábbis időleges – megakasztására. A kormány többek között olyan abszurd témákban kérdezné az állampolgárok véleményét, mint a kiskorú gyermekek nemátalakító kezeléseinek engedélyezése, vagy az, hogy támogatja-e a lakosság, hogy kiskorú gyermekeknek szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül lehessen bemutatni. A főpolgármester a Fudan Egyetem állami támogatásáról, az autópályák koncesszióba adásáról, az uniós ügyészséghez való csatlakozásról is nyújtott be kérdéseket.  

Mint ismeretes a kormány és főpolgármesterrel egy napon nyújtotta be népszavazási kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz, de a két voksolás lebonyolítása között ennek ellenére akár egy év is eltelhet. A játszma már a népszavazási kérdések hitelesítésénél elkezdődött: a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az első adandó alkalommal zöld utat adott a kormány kérdéseinek, míg Karácsonyét nem is tárgyalta a kötelező formai vizsgálatra hivatkozva. A testület várhatóan szeptemberben dönt ezekről.   

Extrém esetben akár 2023 elejéig-tavaszáig is elhúzhatják a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazás lebonyolítását – ismertette a törvényi határidők alapján végzett számításait korábban László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Az elemző szerint az ellenzék csupán két ponton avatkozhat be a történésekbe. Az egyik éppen a jogorvoslati kérelem benyújtása lenne. Erre egyébként a hatályos jogszabályok szerint 15 nap áll rendelkezésre, így a határidő augusztus 16-án 16.00 órakor lejár. Kérelem esetén a Kúriának 90 napja van arra, hogy döntsön a kormány kérdéseinek hitelesítéséről, de aligha töltik ki a rendelkezésükre álló időt. 

A másik lehetőség egyébként a saját népszavazásának gyorsítása: azaz a szükséges aláírások lehető legrövidebb idő – a rendelkezésükre álló 120 helyett 20-30 nap – alatti összegyűjtése. Minden másban csak külső szemlélői lehetnek a folyamatoknak. Mindezzel együtt kizárt, hogy a kormány kérdéseivel együtt kerüljenek a választók elé az ellenzék kérdései, de arra kevés az esély, hogy a Karácsony-féle kérdésekről még a választások előtt megtartják a voksolást.