könyv;homofób;pedofilellenes törvény;

2021-08-13 06:00:00

„Akár a Bibliát is lefóliázhatnák”

Komoly cenzori apparátus felállítását is feltételezi a kormány gyermekvédelmi rendelete a könyvterjesztők szerint.

- Kérdésekkel fordulunk a döntéshozókhoz, hogy sorolják fel, jelöljék ki azokat a könyveket, amelyek „öncélú szexualitást”, homoszexualitást, vagy a születési nemtől való eltérést jelenítenek meg, vagy népszerűsítenek, mondják meg a döntéshozók, hogy mely alkotásokat kell a jövőben lefóliázva árusítani, mik kerülnek tiltólistára, ha a könyvesbolt túl közel van egy templomhoz, vagy iskolához – mondta a Népszavának Gál Katalin, a Magyar könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

A testület vezetése csütörtökön több órás rendkívüli ülés keretében próbálta értelmezni a „gyermekvédelmi” törvényhez megjelent kormányzati végrehajtási rendeletet. Eszerint ha egy könyvesbolt 200 méternél közelebb van egy templomhoz, iskolához vagy óvodához, ki sem lehet tenni a polcokra olyan könyvet, ami a szexualitást „öncélú módon” jeleníti meg, homoszexualitást, születési nemtől eltérő nem identitást „jelenít meg”. Egyébként pedig az ilyen tartalmú könyveket le kell fóliázni, hogy ne lehessen belelapozni, és a többi könyvtől elkülönítve kell kitenni a polcra.

- A végrehajtási rendelet számunkra teljesen értelmezhetetlen, mint ahogy a „megjelenítés” kifejezés is, hiszen ami van, amit ábrázolnak, az „meg van jelenítve” – mondta Gál Katalin. Az MKKE elnöke szerint a jogszabály abszurditását jól mutatja, hogy – szigorúan értelmezve – mostantól akár a Bibliát is csak lefóliázva lehet majd árulni, hiszen bőven vannak benne a szexualitást, de akár a homoszexualitást is megjelenítő részek. - Akkor a templomok kétszáz méteres körzetében nem tehetik majd ki a könyvesboltok polcaira a Bibliát, még az egyházi kiadók sem? - tette fel a kérdést Gál Katalin. Hozzátette, hogy „ma már, és ez nagyon pozitív fejlemény, számos egyházi felekezet foglalkozik például a szexuális bántalmazás témájával saját kiadványaiban. Ezek a könyvesboltok sokszor közvetlenül a templomok mellett vannak. A rendelet szerint akár ezek is lekerülhetnek majd a polcokról”.

Ugyanakkor nem vonatkozik a jogszabály a közoktatási tankönyvekre, holott például a kilencedik osztályos szöveggyűjteményben bőven van szexualitást ábrázoló irodalmi mű. - Ezek persze extrém példának tűnhetnek, de ha belegondolunk abba, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság naponta könyvenként 250 ezer forintra büntethet egy boltot, akkor világossá válik, hogy itt vállalkozások lehetetlenülhetnek el, családok megélhetése kerülhet veszélybe – mondta Gál Katalin.

Az MKKE első felmérése szerint legalább száz olyan könyvesbolt van az országban, amelyik egy templom 200 méteres körzetén belül van, van olyan kisebb könyvterjesztő hálózat, melynek 15 boltjából 12 tartozik ebbe a kategóriába. - Ez nem csak a kereskedelem súlyos akadályozása, de olyan cenzori apparátus felállítását is feltételezi a hatóság, vagy akár az Országos Széchenyi Könyvtár részéről, ami szintén életszerűtlen – mondta Gál Katalin.

Az MKKE elnöke szerint felmerült a rendkívüli ülésen az is, hogy bírósághoz fordulnak, de mire a döntés megszületne, rengeteg kiadó és könyvesbolt tönkremenne, így első körben ezért a döntéshozókhoz fordulnak.

A törvény és a rendelet megszületése persze nem akasztotta meg a hazai könyvkiadást, így most is készülnek olyan kiadványok, amik a jogszabály hatálya alá eshetnek. Egy érintett kiadó vezetője azt mondta lapunknak, ők már úgy készülnek, fóliázva jelentetik meg a könyvüket. - Persze az sem világos, ez alatt mit ért a kormány: átlátszó fólia is elég, vagy már a borítót sem láthatja az olvasó? - mondta lapunknak egy érintett.

Gál Katalin szerint abban bíznak, hogy a kormány lesz annyira rugalmas, mint egy a könyves szakmát is érintő legutóbbi jogszabályváltozásnál: „Két hete megjelent egy kormányrendelet, hogy minden »non food« termékhez külön használati utasítást kell mellékelni magyar nyelven. Egy ideig tanakodtunk, hogy ez egy könyv esetében mit jelent: írjuk ki, hogy ki kell nyitni és belelapozni, elolvasni? Aztán inkább felmentést kértünk a kormánytól. Akkor rugalmasak voltak”.