Ingatlan;eladás;Duna House;

2021-08-19 07:00:00

Adják, veszik a befektetést az ingatlanpiacon

Látványosan megugrott a korábban kiadásra vagy a gyereknek vett lakások értékesítése, de a vásárlásnál még mindig vezető ok a befektetés.

A nyári hónapokban mind Budapesten, mind vidéken jelentősen megnőtt a korábban befektetési céllal vásárolt lakások értékesítése. A Duna House Barométer kiadványának adatai szerint júniusban a fővárosi ingatlaneladások negyedét, júliusban a 28 százalékát a korábban befektetésnek vett lakások tették ki, miközben tavaly nyáron még csak minden nyolcadik, tizedik értékesítés volt e körbe sorolható. Vidéken a tavalyi 9 százalékról 24 százalékra nőtt júliusban a korábbi befektetések értékesítése, de már júniusban is látványosan – 4 százalékról 18 százalékra – ugrott az ilyen ügyletek aránya. A tavaszi hónapokhoz képest még látványosabb az emelkedés, hiszen az eladók akkor még csak 5-7 százalékban jelölték meg okként a korábbi befektetés értékesítését.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint ugyanakkor a - valóban kiugrónak számító -adatokból korai volna még bármiféle hosszú távú következtetést levonni. A nyári hónapokban az adásvételek száma ugyanis jelentősen visszaesett, így már néhány befektetői értékesítés is felfelé húzhatta az arányokat. Mint mondta: vannak olyanok, akik a mostani magas árakon értékesítik korábban befektetési céllal vett lakásukat, mert most valamilyen okból pénzhez szeretnének jutni. Ha 4-5 éve vették a lakást, akkor most akár az eredeti ár kétszeresét is megkaphatják érte, de egy külvárosi panelt akár háromszoros áron is el lehet most adni. A befektetési szándék azonban többféle is lehet: vannak, akik azért vesznek lakást, hogy utána rövid vagy hosszú távra kiadják – ennek még indig 4-4,5 százalékos hozama van -, mások egyetemre járó gyermeküknek vesznek inkább saját otthont az albérlet helyett. Az eladói és vevői motivációt csak a Duna House vizsgálja az ingatlanközvetítők közül. Az eladási és a vételi szándék mögöttes okait igyekeznek megtudni az ügyfelektől egy önbevallásos kérdőív alapján – magyarázza Benedikt Károly. Az ügyfél nyilatkozata alapján a befektetés kategóriába sorolják az összes üzleti és magán jellegű befektetést, adott esetben tehát azt is, amikor a később önállósodni akaró gyerekének vásárol valaki ingatlant. Mivel összesített adatról van szó, nem tudni, az egyes tranzakciók mögött milyen típusú korábbi befektetés áll, a gyereknek vett lakásokat, vagy a kiadásra szánt ingatlanokat értékesítik-e most nagyobb számban.

A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a befektetési célú vásárlásokat többnyire készpénzből és nem hitelből fedezik a vevők. Ez alapján pedig a Duna House elemzője úgy gondolja, hogy a törlesztőrészletek emelkedése, vagy a hitelmoratórium vége nem okoz majd tömeges eladásokat a befektetői szegmensben. Szerinte ugyanezen okból a turizmus és a rövidtávú lakáskiadás tavalyi bedőlésekor sem kezdtek el tömegesen szabadulni korábbi befektetéseiktől a tulajdonosok.

Azt is látni kell, hogy a befektetési szándék még mindig vezető szerepet kap a vásárlásoknál – hangsúlyozta Benedikt Károly. Vidéken júliusban 28 százalékos aránnyal a befektetési cél volt az elsődleges vásárlási ok, ami tavalyhoz képest még némi növekedést is jelent. Budapesten eközben ugyan enyhén visszaesett a befektetési szándékkal érkező vevők aránya, de 27 százalékos részesedéssel még mindig ez a második leggyakoribb vásárlási ok. A Duna House elemzője szerint érdemes egy-két hónapot várni, és figyelni, merre mozdulnak el a trendek, a gazdasági környezet és a növekvő infláció miatt azonban arra számít, hogy a befektetők még mindig inkább vásárolni, és nem eladni fognak.