rendvédelmisek;pandémia;Orbán Viktor;szabadság;ígéret;

2021-08-19 21:12:49

Hiába ígérte meg Orbán, a rendőrök felének sem jár pluszszabadság

Azok nem kapnak semmit, akik a járvány elleni küzdelemben a „frontvonalban” szolgálatot teljesítő kollégájuk helyett végeztek el feladatokat.

A teljes rendőrségi állománynak csak kevesebb mint a fele kap majd fejenként tíz nap pótszabadságot a koronavírus-járvány elleni védekezésben való részvételéért – írja a Magyar Hang a megkeresésükre az Országos Rendőr-főkapitányság által küldött válaszból. Kiemelték:

Emlékeztettek arra, hogy Orbán Viktor kormányfő júniusban jelentette be, hogy a pandémia elleni védekezésben résztvevők – egészségügyi és rendvédelmi dolgozók, katonák, a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szféra alkalmazottai, valamint a kormányhivatali dolgozók – tíz nap pótszabadságot kapnak, amelyet 2022. december 31-ig kell nekik kiadni.

Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) munkavállalói oldalának vezetője szerint akik valóban közvetlenül részt vettek a járvány elleni küzdelemben, feltehetően megkapták a plusz szabadnapokat.

A BÉT munkavállalói oldalának vezetője úgy vélte, a jövő év végi határidő elég lehet a szabadnapok kiadására, de szerinte rendvédelmiseket most leginkább nem ez, hanem a jövő évre ígért hathavi fizetésnek megfelelő juttatás foglalkoztatja. Ennek részletei csak a szeptemberi érdekegyeztetésen derülhetnek ki.

Arról a Népszava is beszámolt májusban, hogy egy felmérés szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka tervezi a pálya elhagyását, mert úgy érzik, hogy a törvények által biztosított járandóságok egyáltalán nem ellentételezik mindazt, amit elvárnak tőlük.