társasági adó;szja;Domokos László;személyi jövdelemadó;globális minimumadó;

2021-08-23 06:40:00

Nyomás alatt az orbáni adórendszer: van egy csökkentési blöff, viszont emelés jöhet

Nem látni a fedezetét a nulla százalékos személyi jövedelemadó bevezetésének, viszont vége lehet az alacsony társasági adó korának.

Személyi jövedelemadóból az idén az első hét hónapban 1640 milliárd forint folyt be, ez alapján idén nem túlzás ebből az adónemből 2700-2800 milliárd forintos bevétellel számolni. A 2022-es költségvetésben 2874 milliárd forintnyi szja-t várnak, ez a jövő évi bevételi terv 15,8 százaléka. A személyi jövedelemadó már hosszú idő óta az államháztartási bevételek egyik legfontosabb pillére, szociális hozzájárulási adó (gyakorlatilag a tb-járulékok) és az áfa után. Ezért is volt meglepő amikor Domokos László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, egy interjúban felvetette, hogy akár nulla százalék is lehetne az személyi jövedelemadó. Az ÁSZ-elnök érvelése szerint ugyanis az ember annyira értékes, hogy egyáltalán nem kellene adóztatni azért, mert dolgozik. Az elnök szerint az szja azért is problémás, mert az az emberek büntetésként élik meg, míg a szocho-t nem, mivel azért cserébe az egészségügyi ellátást kapnak.

A szja csökkentése már évek óta a kormánypárt céleresztejében van: előbb egykulcsossá tették - megemelve gyengébben keresők terheit –, majd a mértékét fokozatosan csökkentették. Jelenleg az szja általános kulcsa 15 százalék, de vannak kivételek. Így pár év leforgása alatt a magas jövedelműek adója 27 százalékról 15 százalékra csökkent, ám mivel megszüntették az alsó jövedelmek kvázi adómentességét – adójóváírás kivezetésével –, és a bérek fokozatosan emelkednek, törvényszerűen nőnek az szja-bevételek. Ugyanakkor jelenleg is vannak olyan csoportok, akik egy fillért sem fizetnek a jövedelmük után. Ide tartoznak egyes alacsonyabb jövedelmű nagycsaládosok, illetve a négy gyermekes nők, akiknek a jövedelmét a parlament - Orbán Viktor kormányfő döntésének megfelelve -, adómentessé tette. Bár most az egykor fideszes képviselő Domokos beszélt a nulla százalékos szja-ról, korábbi főnöke Orbán Viktor miniszterelnök szavakban évek óta ambicionálja az egy számjegyű (praktikusan 9 százalékpontos) szja bevezetést. Könnyű kiszámítani, hogy egy százalékpontnyi szja-csökkentés jelenleg 186 milliárd forint bevételkiesést hoz, de ez már akár jövőre elérheti a 200 milliárd forintot. Vagyis csak a kilenc százalékos szja bevezetése is évi 1200 milliárd forint kiesést jelentene, ami a jövő évre tervezett GDP 2,2 százaléka.

Jövőre, ha átmenetileg is, de bővül a nulla százalékkal adózók köre, ugyanis a gyereket nevelők esetében még azt az adót is visszafizetnék – az átlagbér adótartalmának megfelelő mértékig – amit a gyerekkedvezményen felül fizettek, s ezen adó-visszatérítés is 500-600 milliárdos kiesést jelent. Ez is a miniszterelnök egyedi döntése, ugyanis a parlament még nem is tárgyalt a kérdésről. Ennek ellenére a kormány nem csinált titkot abból, hogy ehhez is megtalálják a jogi formulát.

Ezek próbálkozások egyfajta főpróbát is jelenthetnének, ám az állam egyszerűen nem tud lemondani évi 3000 milliárd forintnyi szja bevételről, miközben még ezzel együtt is 4000 milliárd forint körüli hiánnyal gazdálkodik. Ilyenkor felmerül a kérdés, van-e olyan más bevétel, amiből az állam pótolhatná a kieső bevételeket: az áfa tabu, hisz a 27 százalékos felső kulcs már jelenleg is világrekord, itt nem annyira növelni, hanem inkább csökkenteni kellene a terheket.

Egy kiút mutatkozik csak, új adók bevezetése. A zöldadózás, a környezetszennyező tevékenységek (energiaipar, autóhasználat, repülőhasználat) adóztatása, illetve a jövedelem típusú adókkal szemben a vagyon adóztatása, amely már csak azért is időszerű, mert az elmúlt években  évtizedekben olyan magánvagyonok alakultak ki, amelyek adóztatása indokolt lenne. Figyelembe kell venni azonban, hogy a vagyonadók nem csak a milliárdosokat érintik, hisz ma már egy több tízmilliós lakást joggal tekintenek komoly vagyonnak.