Vadászati Világkiállítás;

2021-08-28 10:30:11

Diákokat köteleznének arra, hogy végezzenek önkéntes munkát a Vadászati Világkiállításon, az egyetem viszont gyakorlatról beszél

Az Átlátszó szerint az ingyenmunkát a diákoknak tanítási időben kellene elvégezni. Az egyetem arról tájékoztatta lapunkat, hogy a hallgatók szakmai gyakorlat keretében vesznek részt a Vadászati Világkiállításon.

Egy hallgató küldte el az Átlátszónak azt az emailt, melyben saját egyeteme, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) arról tájékoztatja őt, és még számos diáktársát, hogy október 4-e és 10-e között a Vadászati Világkiállításon önkéntes munkát kell végeznie.

A levélből kiderül, hogy a hallgatóknak önkéntes szerződést kell kötniük a rendezvényt lebonyolító céggel, amely később az órai távollétüket igazoló papírt fog kiállítani számukra. 

Az Átlátszó felhívja a figyelmet: nem világos, hogy egy felsőoktatási intézmény milyen alapon kötelezheti a hallgatóit arra, hogy tanítási időben – amikor egyébként előadásaik és szemináriumaik lennének – egy, az egyetemtől független helyen dolgozzanak mindenféle ellentételezés nélkül. 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Vadászati Világkiállítás szervezése a közpénzek fekete lyuka, összköltsége jelenleg valahol 77 milliárd forintnál tart. Semjén Zsolt szerint azonban az egész az ország érdeke.

Nem sokkal megjelenése után a MATE Médiaközpontja közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ebben azt írják: A MATE vadgazda mérnök és természetvédelmi mérnök alapszakos, nappali tagozatos, másod- és harmadéves hallgatói szakmai gyakorlat keretében vesznek részt a Vadászati Világkiállításon. 

A közleményben az szerepel, hogy mind a természetvédelmi mérnök, mind a vadgazda mérnök hallgatók számára történelmi lehetőség, hogy kötelező szakmai gyakorlatukat egy világszínvonalú, magyar rendezésű esemény keretében, nemzetközi környezetben teljesíthetik 2021-ben a Vadászati Világkiállítás keretében.

A Vadászati Világkiállításon történő szakmai gyakorlat, az Egyetem által elismert gyakorlati helyszínen elvégzett feladatnak minősül, amely részét képezi a természetvédelmi mérnök és vadgazda mérnök hallgatók 2021-es szakmai gyakorlatának. 

Az Egyetem kiemelkedő jelentőségűnek tartja, hogy a hallgatók munkájuk közben megismerkedhetnek a teljes hazai halfaunával, valamennyi vadászható fajjal, a vadászat történetével, kulturális hátterével, a természeti erőforrások értékeinek teljes tárházával. 

Az egyetem ezen kívül azt tudatta, hogy mivel a Világkiállításon való részvétel a hallgatók számára kéthetes gyakorlati időt jelent, ezért az előadások nem maradnak el, a félév során pótlásra kerülnek.