Orbán Viktor;Novák Katalin;

Orbán Rómában, egy lépcsőn ülve beszélgetett olasz szövetségesével

Novák Katalin osztott meg erről egy Facebook posztot, majd az MTI is kijött Havasi Bertalan nyilatkozatával.

"Ha Róma, akkor Giorgia Melonival sem maradhat el a találkozó. Erősödő európai jobboldal, afganisztáni helyzet, növekvő migrációs nyomás- többek között ezekről beszélgettünk" - írja Facebook bejegyzésében Novák Katalin, aki egy fotót is posztolt a szemmel a találkozóról.

A látszólag informális találkáról aztán kijött Havasi Bertalan sajfőnök formális közleménye is. Eszerint Orbán Viktor Rómában megbeszélést folytatott Giorgia Melonival, az olasz Fratelli d'Italia párt elnökével; a tárgyaláson szóba került az európai jobboldal helyzete és az újból erősödő migrációs veszély is.

A MTI-hez eljuttatott közleményében a sajtófőnök leírja: a két pártelnök közös célja, hogy újra a jobboldal legyen a legnagyobb politikai erő Európában. A találkozón - amelyen Novák Katalin, a Fidesz nemzetközi ügyekért is felelős alelnöke is részt vett - szóba került az afganisztáni összeomlás miatt várható migrációs nyomás témája. Egyetértettek abban, hogy a tömeges befogadás nem megoldás, a segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni. Az európai országoknak a több irányból is erősödő migrációs nyomásnak a szárazföldön és a tengeren is ellen kell állniuk - ismertette a megbeszélésen elhangzottakat Havasi Bertalan.

Giorgia Meloni az a politikus, aki miatt Orbán kihagyta a német-magyar Eb-mérkőzést. Korábban megírtuk, Meloni célja az, hogy ő legyen egy az Európai Néppárttól (EPP) jobbra álló formáció vezető személyisége még azelőtt, hogy a jobboldalon egy másik formáció jöjjön létre hasonló célokkal.