Kálmán Olga;ajándékozás;kínai vakcina;Sinopharm;

Kálmán Olga szerint "mutyiszagú" a méregdrága kínai vakcinák elajándékozása

A DK politikusa a Népszava cikke nyomán tartott sajtótájékoztatót, és tart a koronavírus negyedik hullámától.

 Az elmúlt, kicsit több mint tíz évben többször is bebizonyosodott, hogy Orbánék kreativitása végtelen, ha lopásról van szó – jelentette ki hétfőn Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció politikusa. A párt honlapján ismertetett hétfői sajtótájékoztatót annak apropóján hívták össze, hogy a Népszava megírta:

„Eddig nagyjából 4,5 milliárd forint értékben ajándékozott el oltóanyagot a kormány. Az adományként átadott vakcinák többsége kínai Sinopharm volt.”

Kálmán Olga szerint a kabinet így járt el a méregdrágán vásárolt lélegeztetőgépek esetében és nagyon úgy tűnik, hogy a kínai vakcinákkal is ez a helyzet. Emlékeztetett, amikor kiderült, hogy a kormány 7 millió adag keleti vakcinát kötött le, több helyen megjelent az oltóanyagok árainak összehasonlítása, és a kínai vakcina messze a legdrágább valamennyi között, és most ezeket ajándékozzák nyakra főre. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott:

„Meglehetősen mutyiszagú, amit a kormány a kínai vakcinák kapcsán művel.”

Kálmán Olga idézett lapunk hétfői összeállításából: a Magyarországra érkezett közel 20 millió adag koronavírus elleni vakcina 7,5 százalékát, valamivel több, mint 1,5 millió adag oltást adott eddig tovább külföldre a kormány, ennek negyven százalékát ingyen. Az elajándékozott vakcinák értéke összesen 4,5 milliárd forint.

„A kormány úgy szórja a világba a vakcinákat, hogy eközben gyakorlatilag itthon leállt az oltási program, Orbánék nem nagyon törekednek rá, hogy növeljék a hajlandóságot azok körében, akik még nem vették fel a védőoltást. Így viszont nehéz lesz megúszni a negyedik hullámot”– hangoztatta Kálmán Olga.