egészségügy;Csányi Sándor;Budai Egészségközpont;

Csányi Sándoré lett a legsúlyosabb gerincbetegeket is ellátó kórház

A Budai Egészségközpont alapítója kiszállt a tulajdonosi körből, az OTP vezér cége, a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. részesedése 100 százalékra nőtt.

A Budai Egészségközpontot tulajdonló vállalkozásának maradék üzletrészét is eladta Varga Péter Pál gerincsebész, az intézmény alapító tulajdonosa, vezetője. A 25 százalékos tulajdoni hányadát Csányi Sándor OTP vezér cége, a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. vásárolta meg.

- Javában zajlik az új kórháztömb építése és annak a finanszírozásába már nem tudok beszállni, ezért úgy gondoltam, egyszerűsítem a dolgokat és eladom a tulajdonrészemet – indokolta döntését Varga Péter Pál lapunknak. Hangsúlyozta, hogy a tulajdonosi szerkezet változása nem érinti a betegellátást.

A Budai Egészségközpontot (BEK) nem csak magánegészségügyi szolgáltatásokat nyújt. A Királyhágó utcai központi kórházban közfinanszírozással látják el és operálják mintegy 16 éve a legsúlyosabb gerincbetegeket. Ez a tevékenység is zavartalanul működik. Továbbra is Varga Péter Pál kezében marad az intézmény vezetése, menedzsmentjének irányítása.

Emlékeztetett arra: „Szakmailag szinte mindig folyamatos fejlesztési kényszerben voltunk, vagyunk, így vált már jó néhány éve például abszolút prioritássá a műtőink, az intenzív-ellátásunk modernizációja, bővítése. S bár a jelenlegi ellátóhelyeink is nemzetközi színvonalúak, az épület már nem alkalmas további fejlesztésekre, szükség van egy új műtéti tömbre, magánkórházi fekvő részlegre. Ez az építkezés 35 milliárdos projekt. A cégből eddig sem vettünk ki osztalékot, s a következő 15 év arról fog szólni, hogyan fizeti majd vissza a tulajdonos az építkezés költségeit. Az életkoromból adódóan (Varga Péter Pál néhány hete töltötte be a 70. évét) az üzletrészem hozadékát közvetlenül szeretném élvezni.”

Arra a kérdésünkre, hogy pontosan mekkora összegért cserélt gazdát „életműve”, Varga Péter Pál azt válaszolta: ez üzleti titok, de annyit elárult, hogy milliárdos tételről van szó. Mint mondta, a pénz jó helyre kerül, hiszen ennek egy részéből finanszírozza majd Kunffy Lajos festőművész kissé elhanyagolt, somogyi emlékmúzeumának felújítását, amivel immár két éve aktívan foglalkozik. Az emlékmúzeumban dokumentációs műhelyt is kialakítanak, amely a Somogyhoz kötődő művészek életútjának és tevékenységének tanulmányozását segíti majd.

A gerincre építetteHúsz éve eredetileg mozgásszervi-gerincgyógyászati profillal indult a Budai Egészségközpont, melynek 2020-ban már 9,6 milliárdos árbevétele volt, idén az első hét havi adatok alapján már 13 milliárd várható. S ezzel az egyik legjelentősebb magántulajdonú egészségügyi intézmény Magyarországon. Ez a cég üzemelteti az Országos Gerincgyógyászati Központot, amely főként állami finanszírozású járó- és fekvőbeteg ellátást nyújt. 2017-ben a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt. 60 százalékos többségi tulajdonosa lett a központnak, ez a részesedés vált mostanra 100 százalékra.