tartozás;adósság;kkv-k;

A cégek kétharmadának késve fizetnek

A hazai cégek 64 százalékának legalább egy ízben késve fizetett a partnere az idei első félévben – derül ki az MKIK GVI felméréséből.

Ugyanezen cégek aránya 2021 januárjában 62 százalék, míg fél évvel korábban, 2020 júliusában 65, 2020 januárjában pedig 68 százalék volt, azaz a legutóbbi adatfelvételek által mutatott csökkenő trend megállt a késedelmes fizetés tekintetében.  Vagyis a helyzet nem olyan rossz, mint ami elsőre látszik, hisz akár egyetlen számla elég volt a több százból, hogy egy cég ilyen tapasztalatra tegyen szer. Jó hír, hogy a lánctartozás az történelmi mélypont közelében van, a cégek 14 százalékával fordult csak elő, hogy azért nem tudott kifizetni egy számlát, mert neki sem fizettek.

A lánctartozást tapasztaló cégek aránya a 100–249 fő közötti vállalkozások esetében volt a legalacsonyabb (10 százalék), míg a többi létszámkategóriában ez az arány 14–16 százalék között alakult. A tisztán hazai tulajdonban lévő cégek 15 százaléka, a külföldi (rész)tulajdonban lévő vállalatoknak pedig 11 százaléka számolt be arról, hogy az adatfelvétel időpontját megelőző évben előfordult, hogy lánctartozás miatt nem tudtak idejében fizetni. A késedelmesen fizetők cégek jellemzően hazai tulajdonban lévő kis és közepes vállalkozások a felmérés szerint, és leggyakrabban a kereskedelemben fordul elő a számlák akadozó kiegyenlítése.

A cégek körében végzett felmérés szerint a válaszadók átlagosan partnereik 14 százalékánál tapasztaltak késedelmes fizetést egynél többször, ami stagnálást jelent 2021 januárjához képest. A fizetési határidőn túl befolyó összegek aránya az értékesítésen belül átlagosan 18 százalék volt, ami 1 százalékponttal alacsonyabb a fél évvel ezelőtti értéknél. Az eredmények alapján elmondható, hogy a vállalkozásoknak – a négy féléve tartó csökkenő tendencia ellenére –, átlagosan még mindig több késve fizető partnerük van, és bevételeik nagyobb hányadát kapják meg késve a 2018. júliusban mért értékekhez képest – írták a MKIK GVI elemzői.