ENSZ;Szijjártó Péter;migráció;járvány;koronavírus;

Szijjártó Péter az ENSZ-ben felrajzolta a koronavírus-járvány és a migráció „ördögi körét”

A miniszter szerint nem valószínű, hogy az illegális bevándorlók között bárkinek is lenne két negatív PCR-tesztje. Menekültekről nem beszélt.

A koronavírus-járvány és a migráció ördögi kört alkot, mivel minél több helyen jelenik meg a fertőzés, annál több ember indul meg, és minél többen indulnak meg, annál nagyobb a járvány további terjedésének veszélye – idézte a Külgazdasági és Külügyminisztérium Szijjártó Pétert. A külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben a legkevésbé fejlett országok támogatásával foglalkozó háromnapos ENSZ-konferencián társelnökként ismertette az „ördögi kör” tézisét.

„Nehéz elképzelni, hogy az illegális bevándorlók között bárkinek is lenne két negatív PCR-tesztje, ezért különösen fontos, hogy a nemzetközi közösség a segítséget vigye oda, ahol arra szükség van, és ne ott okozzon problémát, ahol még nincsen”– hangoztatta.

A tárcavezető konkrétumok nélkül óvott „az emberek megindulását bátorító, felelőtlen nyilatkozatoktól”. Európát féltette „a romló afganisztáni helyzet” miatt is, de azt nem fejtette ki, hogy az ázsiai országból például szó szerint a halál elől menekülnek az emberek. A Népszava is beszámolt azokról a magyarok által kimentett, méltatlan helyzetbe került afgánokról, akikkel szemben nem menekültügyi, hanem idegenrendészeti eljárást indítottak.   

Szijjártó szerint a pandémiának nemcsak egészségügyi, gazdasági dimenziója is van, amelynek komoly kihatása van a globális kereskedelemre és gazdaságra egyaránt, legsúlyosabban pedig a legkevésbé fejlett országokat sújtja. Az ENSZ legkevésbé fejlett országokat jegyző listáján jelenleg negyvenhat, jellemzően afrikai és ázsiai állam található.

„Magyarország elkötelezett az érintett országok támogatása mellett: a járványra tekintettel jelentősen megnövelte fejlesztési együttműködését, amelynek értéke így tavaly több mint 400 millió dollárt tett ki”– fogalmazott.

A külgazdasági és külügyminiszter büszkén említette, hogy hazánk 2025-re a bruttó nemzeti jövedelem 0,25 százalékát nemzetközi fejlesztési támogatásra fogja fordítani, s a kormány már mintegy 1,6 millió vakcinadózissal segítette az oltások terén lemaradó országokat.

(Képünkön Szijjártó Péter Ferihegyen, amint saját bevallása szerint Genfbe indul az újabb migránshullámok kialakulásának megelőzéséért)