Orbán Viktor;Parragh László;MKIK;MGYOSZ;minimálbér-emelés;

Csődökhöz, leépítésekhez vezethet Orbán Viktor 200 ezer forintos minimálbér-emelési ötlete

Az iparkamarának is ellentmondanak a munkaadók, mert szerintük az emelés megvalósításához drasztikus adócsökkentés kellene.

Csak úgy tudja elképzelni a bruttó 200 ezer forintos minimálbért a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), ha nagyon jelentős mértékben csökken a szociális hozzájárulási adó. Ha ez nem valósul meg, akkor a 20 százalékos béremelés miatt nagyon sok vállalat kerül nehéz helyzetbe, ez elbocsátásokat és vállalati csődöket eredményezhet – jelentette ki Rolek Ferenc, a szervezet alelnöke a Portfoliónak adott interjújában.

Amint arról a Népszava is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök idén júniusban a személyes részvételével megtartott kormányinfón beszélt az akkor meghirdetett nemzeti konzultációról, amelynek egyik kérdése volt a minimálbér 200 ezer forintra való emelése.

Erről Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szintén a Portfoliónak azt nyilatkozta, hogy szerinte „a magyar gazdaság el tudja viselni, hogy bruttó 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér”.

Ezzel szemben Rolek Ferenc úgy vélekedett, hogy  a minimálbér ilyen arányú emelése ugyanis hasonló béremelési igényeket eredményezne az 500-600 ezer forintos bérszintig bezárólag. Mint mondta, a gazdasági szereplők jelentős része ezt a jelen körülmények között nem tudja kigazdálkodni, s ez vállalati csődökhöz, leépítésekhez vezet.