infláció;zöldség;árak;Ledó Ferenc;

Egekben a zöldségárak, és ez jó ideig így is marad

Gondosan ki kell számolnia a több százezer kisnyugdíjasnak, alacsony jövedelmű családnak, ha zöldséggel akarják változatosabbá tenni az étrendjüket.

Sokaknak egyre nehezebb megvásárolni a zöldségféléket a magas áruk miatt. Jó hír, hogy az év hátralévő részében már nem várható az zöldségárak drámai emelkedése, de az árak csökkenésre sem lehet számítani. Például a paradicsom fajtától függően 650-980 forintba is kerülhet a piacokon. A szakemberek szerint árcsökkenésre nem lehet számítani; hiszen az étkezési paradicsomot szinte kizárólag üvegházakban, valamint fólia alatt termesztik. Viszont a gyenge forint, illetve a kőolajárak emelkedése miatt, mind a fóliák, mind az energiahordozók ára egy év alatt 25-30 százalékkal emelkedtek. Az üzemanyag-árrobbanás a szállítási költségeket is növelte, így a zöldségágazat termelési költségei jelentős mértékben nőttek az elmúlt hónapokban.

Természetesen ezek a hatások a több zöldség esetében is érvényesültek. Bár az étkezési paprika már jócskán leadott a tavaszi-nyári 1000 forintos árából, de azért többnyire még mindig 600 forint felett kínálják kilóját a fővárosi piacokon. A magyar konyha egyik alapfűszernövénye, a vöröshagyma is tartja az átlagosan 400 forint körüli árát. Várhatóan télen sem drágul majd, mert szerte Európában jó volt a hagymatermés.

Jelenleg a zöldbab számít a tehetősek csemegéjének kilónként 1200-1400 forintos árával. Zöldborsót nem túl sokáig kínáltak a piacokon, s akkor is aranyáron. Ennek ok, hogy a korábbi években megszokott hektáronkénti 6 tonnás termés helyett,  idén csak 5,2-5,3 tonna termett. Hiába kedvezett a borsónak a hűvösebb április-május, a júniusi tartós kánikula megtizedelte a még a betakarítatlan termést. Ráadásul a borsótermés kisebb része kerül friss áruként a piacokra, a nagyját a konzerv- illetve a hűtőipar vásárolja föl.

A fogyasztói árakat nem a termelők szabják meg, ők a sor elején vannak – mondta a Népszavának Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldségalosztályának elnöke. Nehéz év lesz az idei is, hiszen több súlyos gonddal kellett a termelőknek szembesülniük, ezek közül az egyik a munkaerőhiány: a nettó 1500 forintos órabérért sem tolonganak az idénymunkások a gazdáknál. Növeli a gondokat, hogy főleg a hajtatott termelésben, üvegházban, fóliában az sem mindegy, hogy milyen a munka minősége. Például egy tő paradicsomnak egy év alatt legalább 8 ezer forintot hasznot kell termelnie. Ha letörik a növénycsúcs, már feleződik a haszon – mondta a szakember.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt végleg vagy ideiglenesen utcára kerültek egy része a mezőgazdaságban igyekezett jövedelemhez jutni. Idén az újrainduló gazdaság sok kényszer-napszámost elszipkázott a zöldség ágazatból is. Éppen emiatt lesznek olyan termelők, akik jövőre akár egyharmaddal is csökkentik a beültetett területüket. Az elkövetkező évek megrostálhatják a termelői kört, csak a korszerű gazdaságoknak van esélye a talpon maradásra.

Ha mindez nem lett volna elég, a gazdák feje fájhatott az ázsiai márvány-, illetve vándorpoloska invázió miatt is - ez pedig a növényvédelmi kiadásokat növelte. Összességében az inflációval is számolva nagyjából 7-8 százalékkal emelkedik idén a zöldségágazat termelési költsége. Hogy mindezek ellenére a zöldségárak az év hátralévő időszakában inkább stagnálni fognak, az annak tudható be, hogy a 80-85 ezer hektár zöldségtermő terület mintegy 70-75 százaléka öntözött és ez ad bizonyos termelési biztonságot – mondta Ledó Ferenc.