Amnesty International;homofóbia;könyvtárak;Meseország Mindenkié;

2021-09-20 12:10:26

Öncenzúrára kényszerülhetnek a könyvtárak az Amnesty International szerint

Teljesen legálisan tarthatnák polcaikon a Meseország mindenkié című könyvet, mivel az ilyen intézmények nem végeznek kereskedelmi tevékenységet.

- mondta el a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában az Amnesty International szakértője.

Demeter Áron annak azon ügy kapcsán nyilvánult meg, melyről lapunk is beszámolt: kormányhivatali bejelentés nyomán a nagymarosi polgármester személyesen kérte meg a könyvtárost, hogy távolítsa el a polcról a Meseország mindenkié című kötetet. Maga a könyvtáros is arról beszélt a 444.hu-nak, hogy nincs olyan törvény, mely alapján neki azt le kellene szednie. Ennek ellenére eleget tett a polgármesteri kérésnek.

Demeter Áron szerint a polgármester hivatkozása sántít, melyben az úgynevezett "gyermekvédelmi"-törvényre hivatkozik, mivel az az értékesítés módjáról szól. Jelen esetben azonban szó sincs forgalmazásról, adásvételről, hiszen a könyvtár nem értékesíteni kívánta a könyvet, hanem kölcsönözte az olvasóknak. Ezt pedig az előírásoknak megfelelően tette. Könyvtárakra a kormányrendelet nem vonatkozik, mert nem végez kereskedelmi tevékenységet.

Emiatt a szakértő jogellenesnek tartja, hogy a polgármester leszedette a könyvet. Megjegyezte, szerinte a könyvtár minden előírást betartva tartotta polcain a kötetet, tehát vizsgálat esetén sem juthatnak más következtetésre az illetékesek. Kérdéses azonban, hogy a kormányhivatal valóban erre a következtetésre jut-e.