ellenzék;előválasztás;részvétel;hackertámadás;informatikai rendszer;

2021-09-21 09:55:48

67 ezren szavaztak hétfőn az ellenzéki előválasztáson

A hétvégi leállás és az esős idő sem szegte kedvét a szavazóknak, akiknek túlnyomó többsége személyesen voksolt.

Az előzetes várakozásokat messze felülmúló számban, 66 955 ember szavazott hétfőn, Magyarország első országos előválasztásának első teljes napján – derült ki az Országos Előválasztási Bizottságnak (OEVB) a Népszavához is eljuttatott keddi összegzéséből.

A pontos adatok szerint a kezdeti esős idő ellenére sátorban 62 313-an vettek részt a voksoláson, míg 4642 választó interneten keresztül adta le szavazatát, hogy eldőljön: kik induljanak 2022-es országgyűlési választáson a kormánypárt képviselőjelöltjeivel szemben, illetve ki legyen az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Az OEVB az előválasztás első fordulóját két nappal, szeptember 28-ig meghosszabbította, így még nyolc napon át lehet szavazni az ország több száz szavazópontján. Ennek fő oka, amint lapunk is megírta, hogy szombaton hackertámadás érte a rendszert, ami egyes nyilatkozatok szerint Kínából érkezett. Emiatt fel kellett függeszteni az előválasztást. Bár hétfő reggel is akadozott az informatikai rendszer, délelőtt már működött az internetes előregisztráció is.