COVID-19;tesztek;járványügyi adatok;

2021-09-23 07:00:00

Már minden huszonnyolcadik teszt pozitív

Magyarországon – az egyes hullámok közötti időszakot leszámítva – lényegében a járvány kezdete óta nem tesztelnek eleget.

Nemcsak az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma emelkedik meredeken Magyarországon, hanem az elvégzett teszteken belül a pozitívak aránya is nő, vagyis úgy van egyre több igazolt fertőzött, hogy a covidosok közül vélhetően egyre kevesebbeket sikerül megtalálni – olvasható ki a koronavírus oldal adataiból.

Az igazolt fertőzöttek száma nagyot nőtt tegnapra: csaknem kétszer annyi, 501 új esetet regisztráltak, mint előző nap. (Kedden 289 új fertőzött volt és öt beteg halt meg). Szerdán két halálesetet jelentettek, így az elhunytak száma 30.143 főre emelkedett. A pozitív tesztek aránya ugyanakkor 3,5 százalékra bővült, ami június 3-a óta, vagyis három és fél hónapja a legmagasabb adat. Igaz, ez még így is elmarad a WHO ajánlásától, ami arról szól, hogy akkor van egy országban kontroll alatt a járvány, ha a pozitív tesztek aránya 5 százalék alatti. Az eddigi tendencia és a fertőzésszámok emelkedése alapján azonban elég gyorsan közelítünk e határérték felé.

A pozitív tesztek arányában egyébként voltak egészen nagy kiugrások is, a második és harmadik járványhullám idején gyakran előfordultak 30 százalék feletti adatok is. Ami az elvégzett teszteket illeti: azok átlaga az utóbbi időben valamivel 10 ezer felett volt, ami meglehetősen alacsony szám. A szerdai 14.118 tesztből lett 501 pozitív, vagyis jelenleg minden 28. esetben igazolják a fertőzést. Magyarországon egyébként – az egyes hullámok közötti időszakot leszámítva – lényegében a járvány kezdete óta nem tesztelnek eleget. Összehasonlításképp: a hasonló méretű és a kormányfő által „labornak” nevezett Ausztriában eddig csaknem 80 millió tesztet végeztek el, az iskolásokat és a tanárokat például a tanév kezdete után hetente háromszor kötelezően tesztelték akkor is, ha be voltak oltva. Eközben itthon a 7 milliót sem éri el az elvégzett tesztek száma. Ahogy az oltás is lassan halad július eleje óta, amikor elértük az 5,5 milliós határt és a kormány a még meglévő korlátozásokat is szinte kivétel nélkül feloldotta. Jelenleg a legalább egyszer beoltottak száma valamivel több mint 5,8 millió.