Godot Galéria;Nagy Kriszta Tereskova;Sáfár Zoltán;

2021-09-24 20:09:32

Tereskova demokratizál

Nagy Kriszta legújabb aukciójával azokra is gondol, akik még sosem vettek műtárgyat, de nagyon szeretnének.

– Ne legyen már bűn, hogy egy képzőművész a munkájából akar megélni – mondja Sáfár Zoltán galerista, aki Nagy Kriszta Tereskova képeiből rendez önálló aukciót az óbudai Godot Kortárs Művészeti Intézetben. Sáfár szerint hasonlót korábban csak a Sotheby’s aukciósház rendezett Damian Hirst brit képzőművész pointillista munkáiból, melyek megannyi apró, színes pontból épültek fel. Ez inspirálta Tereskova jelenlegi Damien kollekcióját is, amelynek vásznain a művész sokszorosított portréi mellett szintén színes pöttyök láthatók, igaz, felnagyítva – így utalva a petesejtre mint motívumra és a művész jövőre születő gyermekére is. A választék amúgy széles: a képek között szerepel akrilfestmény, print nyomat és vegyes technikával készült mű – különböző árkategóriákban.

 – Ez az aukció az elitizmus ellen megy – mondja Tereskova, aki számára fontos, hogy demokratizálja a műtárgy-vásárlást, vagyis szeretné, ha mindenkinek lenne egy eredeti műalkotása. Ezért is alkotta meg eltérő technikával a műveit, így aki nem teheti meg, hogy megvásárolja egy festményét, még beszerezhet egy azonos méretű digitális nyomatot is.

– A műtárgyak beárazásáról mi, galeristák is sokat tanultunk Krisztától a 2005-ös Akció című kiállításán, melyen a művész negyvenszer negyven centis önarcképeket alkotott, majd egy festékkel bekent autógumival gurult rajtuk végig – mondja Sáfár Zoltán. Az egyes képeket a Godot Galériában akkor 29990 forintért árulták, és hamar elkapkodták őket.

A jelen aukció kapcsán persze felmerül, hogy a sorozatgyártott képek vajon évtizedek múlva is megőrzik-e, esetleg emelik-e értéküket? Tereskova szerint ezt nehéz megjósolni, ahogy azt sem lehetett tudni, hogy az 1998-as, az alkotót fehérneműben ábrázoló „Kortárs festőművész vagyok” című molinója ikonikus képe lesz a kilencvenes éveknek. – Persze, az is lehet, hogy a mostani képsorozattal megbukom, és mehet az egész a kukába – mondja. Kockáztatott akkor is, amikor 2014-ben Orbán Viktorról készített portrésorozatot, melyet a Godot Galériában lehetett megvásárolni. – A képsorozattal az erősödő plakátkampányra reagáltam, ahogy a politika beköltözött a mindennapokba – mondja Tereskova, hozzátéve, a képeket bal- és jobboldali személyek egyaránt vásárolták. – Aki akkor vett egy képet ötvenhatezer forintért, az ma lényegesen drágábbért tudná eladni. Ötven év múlva meg pláne – mondja a művész.