Tudomány;komolyzene;mesterséges intelligencia;Ludwig van Beethoven;

Mesterséges intelligencia fejezte be Beethoven szimfóniáját

Sokat kellett tanulnia a szoftvernek, de a jelek szerint sikerült: senki sem tudta megállapítani, melyik hangjegyet írta a legendás zeneszerző és melyiket a program.

A szakértők és algoritmusok két éven át tartó közös munkájaként megszületett 10. szimfóniát 2021. október 9-én mutatják be a németországi Bonn városában. Ott, ahol Beethoven is tartotta volna a premiert

- írja a Qubit.

A portál emlékeztet: Ludwig van Beethoven 1826 decemberében ágynak esett, és négy hónap múlva, 56 évesen meghalt, ezért nem tudta befejezni az alkotást. Helyette ezt most megtették egy szoftverrel, aminek egészen sok dolgot kellett betanulnia - a melódiákat, a harmóniákat, két különálló szakasz összekötését, a coda megírását, és persze a zenekarra dolgozást is, vagyis a különböző hangszerek kiosztását az egyes részekre, mindezt Beethoven stílusában. 2019 novemberében a bonni Beethoven Múzeumban gyűlt össze a csapat, ahol egy zongorista az elkészült műből játszott részleteket újságírók, zenekutatók és Beethoven-szakértők előtt. A projektgazdák arra kérték az egybegyűlteket, hogy állapítsák meg, a zenemű mely részeit írta Beethoven, és melyeket a mesterséges intelligencia. Senkinek sem sikerült. 

Noha a járvány miatt elhalasztották a premiert, így az alkotóknak volt még ideje dolgozni. Ez idő alatt két teljes, egyenként több mint 20 perces tételt sikerült megírni, amit október 9-én most már a világ elé tárnak - olvasható a cikkben.