Afganisztán;tálibok;adománygyűjtés;médiumok;

Adományt gyűjt egy afgán napilap a megmaradásért

A kabuli Etilat-e-Rúz most csak online üzemel. A tálibok sajtóval szembeni „elvárásai” és pénzügyi gondok miatt eddig 153 médium szűnt meg.

Online adománygyűjtő akciót hirdetett egy afgán oknyomozó napilap, amely a tálib hatalomátvétel óta súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd. Az Etilat-e-Rúz című kabuli székhelyű napilap Twitter-oldalán az újság kiadója, Zaki Darjabi felhívást tett közzé, s azt kérte a támogatóktól, adományaikkal tegyék lehetővé, hogy tovább tudósítsák a világot az ázsiai ország eseményeiről.

„Ne engedjük, hogy a sötétség győzzön!”– buzdított.

Az Etilat-e-Rúz tavaly megkapta a Transparency International nemzetközi korrupciókutató szervezet díját egy oknyomozó riportja miatt. A lap már korábban bejelentette, hogy pénzügyi nehézségek miatt ezentúl csak online formátumban jelenik meg. A kampány során a kitűzött 10 ezer dollárból már négyezer összegyűlt.

A tálibok augusztus közepi hatalomátvétele óta legalább 153 médium szüntette be tevékenységét Afganisztánban, néhányuk pénzügyi problémákra, mások pedig a radikálisok jelentette fenyegetésre hivatkozva. A tálib vezetés szeptemberben 11 pontban fogalmazta meg az ország médiája felé támasztott elvárásait, melyek közt szerepel például „az iszlámmal ellentétes tartalmak közlésének tilalma”, valamint „a magánszféra tisztelete".

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi jogvédő sajtószervezet ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett:

„az ilyen jellegű előírások gyakorlatilag megágyaznak a cenzúrának és az elnyomásnak”.