Ukrajna;

A magyar lépésre válaszul Kijev is bekéreti a magyar nagykövetet

Ukrajna szerint a magyar Gazprom-szerződéshez nagyon is van közük: számukra nemzetbiztonsági, Európa számára pedig energiaellátási kockázat.

Az ukrán külügyminisztérium bekéreti Budapest kijevi nagykövetét, hogy tudomására hozza az ukrán fél álláspontját a Magyarország és a Gazprom orosz gázipari vállalat hétfői gázmegállapodásáról – közölte kedden az RBK-Ukrajina ukrán televízióval Oleh Nikolenko, Kijev külügyi szóvivője. Megerősítette, hogy az intézkedés válasz Szijjártó Péter hasonló lépésére. Mint megírtuk, a magyar külgazdasági és külügyminiszter azon „háborodott fel”, hogy Ukrajna bejelentette: az Európai Bizottságnál támadják meg a Gazprom-szerződést.

„Az ukrán külügyminisztérium hasonlóképpen behívja Magyarország nagykövetét Kijevben, hogy tudomására hozza az elvi álláspontunkat”– mondta a szóvivő.

Kijev álláspontja szerint ugyanis – megkerülésükkel – az orosz gázszállítás Magyarországra aláássa Ukrajna nemzetbiztonságát és Európa energetikai biztonságát, másrészt a megállapodás komoly csapást mért az ukrán-magyar kapcsolatokra.

A kijevi média idézte kedd reggel Dmitro Kuleba (képünkön) ukrán külügyminisztert, aki az ICTV ukrán televíziónak hasonlóképpen azt mondta, hogy Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből. A tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.