kémprogram;Pegasus;

Kihallgattak egy újságírót a Pegasus-ügyben

A Blikk újságíróját, Csikász Brigittát a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen tanúként hallgatták meg a Pegasus-üggyel kapcsolatban.

Csikász telefonjára két évvel ezelőtt telepítették a Pegasust, amikor még az Átlátszó munkatársa volt. Meghallgatásán tanúként elmondta, hogy idén májusban egy személyes találkozón értesült arról Panyi Szabolcstól, a Direkt36 újságírójától, hogy a kémprogrammal feltörték a telefonját és 2019 áprilisától az év novemberéig hozzáférhettek a mobilján tárolt adatokhoz, így beszélgetésekhez, fényképekhez számol be az esetről a Blikk.

Az újságíró a tanúmeghallgatáson arról is beszámolt, hogy többek között egy olyan cikksorozaton dolgozott, amely az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF által a magyar hatóságok felé tett, jelzések alapján indult nyomozások sorsát vizsgálta. Csikász azonban úgy véli, nem feltétlenül ezek a cikkek válthatták ki a személye iránti érdeklődést, hanem inkább a kapcsolati hálójára voltak kíváncsiak.  

A tanúmeghallgatás során Csikász megemlítette azt, hogy telefonjának a feltörése nem lepte meg, ugyanis 2010-től többször is figyelmeztették arra, hogy lehallgatják.